Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Winkler Róbert: Kutya utónévkönyv

2005.12.24

Ha kutyánk utcai harcos típus, lehet neve Bismarck („a problémákat nem tárgyalással kell rendezni, hanem vérrel és vassal”), de hallgathat a Che Guevera névre, ami inkább erdei, mint utcai harcosra utal, a lényeg, hogy folyjon a vér. Lehet Elvis, kicsit hosszabb, zselézhető hajú versenyzőknek. Stb.

Remekművek a Képtárban

2005.12.19

Először alig hittünk a fülünknek: Rodin Csókja mellett többek között Gauguin, Renoir és Toulouse-Lautrec alkotásai érkeztek vendégségbe a Szombathelyi Képtárba. Aztán kiderült, mindez így igaz: a február 19-ig nyitva tartó Rejtett szépségek című tárlat csak az emlékezetes Thyssen-Bornemissza kiállításhoz mérhető. A városban azért nincsenek plakátok, mert nincs rá pénz.

Kaka, pisa, prosztata: Fábry Sándor az MMIK-ban

2005.12.11

Az ember már csak ilyen gyarló: Betegre tudja röhögni magát egy jól előadott altesti poénon. És mivel ezekből jutott jócskán a szombathelyieknek pénteken Fábry Sándor önálló estjén, jól szórakoztunk. Annak ellenére, hogy kicsit nagyon másra is számítottunk.

25 éve halt meg John Lennon

2005.12.07

Egy Mark David Chapman nevezetű fickó 1980. december 8-án 23 óra 7 perckor öt lövéssel megölte John Lennont. Az esemény negyedszázados évfordulóján Rose kolleganő ellenállhatatlan vágyat érzett egy nekrológra. Mert nagyon szereti a szóban forgót, és ezzel nincs egyedül. „Használjuk fel erőnket álmodozásra.”

Patrick French: Tibet - A jakburgertől a gáznemű sörig

2005.12.02

Gyerekkorom óta olvasok, de harminc éve nem találkoztam olyan megrendítő sorokkal, amelyek ebben a könyvben vannak. Gyengébb idegzetűeknek még a recenzió sem ajánlott. Vegyék tudomásul, hogy Tibet olyan is, meg ilyen is, és Richard Gere díszbuddhista nem tehet semmit a szabad Tibetért.

Moldova György: Az utolsó töltény

2005.11.25

Moldova György önéletírását abban a korban kezdi, amikor Magyarországnak harmincmillió lakosa volt. Ez 1944-ben történhetett, meséli az író önéletírásában, mert akkor tízmillió ember üldözött másik tízmilliót, akiket a harmadik tízmillió bújtatott.

SoundClash Fesztivál: KFT, Kispál és a többiek

2005.11.13

„Ez nem Miskolc” – kiabálja be egy néző hajnali 3 óra felé a Colorstar énekesének, mikor is az arról mesél, hogy borsodi nagyvárosban csak tízen voltak rájuk kíváncsiak egy hasonlóan kései időpontban. Egy fékezett habzású, de hangulatos szombat este olyan résztvevőkkel, mint a KFT, a Kispál és Borz és a Colorstar.

Felpezsdíteni az állóvizet - Leskovics Gábor a Csille out rendezvénysorozat nyitóestjén

2005.11.04

Új zenés-beszélgetős, majd koncertekkel záruló programsorozat indult a Bánya Caféban. Első alkalommal Leskovics Gábor, alias Lecsó volt a vendég a föld alatt. Történetek, kulisszatitkok, mozaikok a Pál Utcai Fiúk, a Kis csillag zenekar és egyéb rokon értelmű underground-klasszikusok tárgyköréből.

A legcsúnyábban beszélő filmek

2005.10.09

A Wikipedia internetes lexikon szerkesztői időt és fáradságot nem kímélve összeállították a legcsúnyábban beszélő filmek toplistáját. Számos hollywoodi, úgynevezett „nagy film” is van helyezettek között.

ALON-könyvajánló - Julio Cortázar: Rítusok

2005.09.17

A fojtott levegőjű, szürreális Dél-Amerika kereszteződése az európai klasszikus iparművészettel. Cortázar egyelőre csak a szűkebb, beavatott kör számára jelent irodalmi nyalánkságot, mi pedig mindenkit arra buzdítunk, torkoskodjon bele ebbe a csemegébe.

A Don-kanyar krónikása - A haditudósító, Kuntár Lajosról szóló dokumentumfilm

2005.09.02

Túl a papír és a betű szabta korlátokon, a 91. évét idén betöltő dr. Kuntár Lajos hírét már a digitális technika mozgóképes médiuma is költi. Szerteágazó munkássága az újságírástól a művelődéstörténészig bezáróan Horváth Zoltán-Boros Ferenc kettősét ihlette cselekvésre. A Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár előadótermében került bemutatásra e dokumentumfilm.

Néha szigetek - Dénes Nóra és Kassai Ferenc tárlata a Művészetek Házában

2005.08.26

Néha előfordul, hogy egy kiállítás megnyitója egyben élénk társasági eseménnyé is válik. Ilyen volt Dénes Nóra fotós és Kassai Ferenc grafikus tárlatának bemutatója csütörtökön a Művészetek Házának Pincegalériájában.

A Sziget rejtett zugai

2005.08.20

Szigetre száműzött kollegánk a fejest ugrott a koncertek garmadájába. Most azokat az egyéb apró élményeket gyűjtötte csokorba, amelyek a Szigetet igazán Szigetté varázsolják. Sampont tarháló punkok, pólódivatok, toi-toi-vécék működés közben, irodalom, miegyéb, avagy mi is van a Szigeten a zene, a bulvársajtó és a kertévék világán túl?

Anyád napja: Recept után készült

2005.08.16

A cím, a szereplőgárda és a rendező alapján nagyjából sejttük, hogy mire is számítsunk. És igazunk lett. Az Anyád napja egy kedves vígjáték, ami arra való, hogy kockázat nélkül moziba menjünk a nyárvégén, ha rossz az idő a strandoláshoz. Jane Fonda visszatér, Jennifer Lopez meg szerencsére nem énekel.

ALON-könyvajánló - Heimito von Doderer: A slunji vízesés

2005.07.29

A békebeli Monarchia barokkos látásmódban , avagy az előző századforduló idillinek mondott polgári világa a második világégés utánról szemlélve. Természetesek hát a nosztalgikus ízek, ha játékos iróniával is keverednek. Mindehhez idegenvezetőnek kapunk egy kedélyes és a könnyedségében fajsúlyos világszemléletű osztrák öregurat, Doderert, aki Kosztolányival mondhatná párban: „mily mély a sekélység”. Ha tehetjük, olvassuk el!

Ingyenes koncertet ad a Savaria Moziban a Pop Art Market

2005.12.21

2005. december 28-án ingyenes koncertet ad a Savaria Moziban a Pop Art Market. A zenekar az estére vendégeket is hívott.

Anima Sound System: Új lemez a láthatáron

2005.12.13

Pénteken este ismét Szombathelyen játszik az Anima Sound System. A helyszín ezúttal a Végállomás, a vendég pedig a brit Nostalgia 77. Az Anima jelenleg egy téli turné keretében az ország nagyvárosait járja, a soron következő nagylemez januárban jön ki We Strike címmel.

Janzsó Barbara képei a Volksbankban

2005.12.10

Janzsó Barbara képzőművész tárlatával második alkalommal lép fel fiatal művészek mecénásaként Szombathelyen a Volksbank. A pénzintézet Thököly utcai fiókjában február végéig tekinthetők meg a képek.

Nádas Péter a Művészetek Házában: Párhuzamos történetek

2005.12.04

Maroknyi, de odaadó néhányak kaphattak pontosabb fogalmat a klausztrofóbia mibenlétéről a kortárs magyar irodalom talán legjelentősebb írójának tolmácsolásban. Beszélgetőtársként Ágoston Zoltán kritikus, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője szegődött Nádas Péter mellé, hogy együtt osszák meg gondolataikat az író új, háromkötetes regénye, a Párhuzamos történetek kapcsán, és „fellebbentsék a sarokban megülepedett port”.

Kepes András a főiskolán: Gerillaharc intelligenciapatronokkal

2005.11.30

„Győzikétől a Világfaluig” címmel tartott maratoni előadást a Berzsenyi Dániel Főiskolán Kepes András, a magyar televíziózás egyik kultikus figurája. A jelenlevők nem csalódtak. A média rejtett mozgatórugóiról beszélő Kepes élőben is roppant értelmes és érdekes figura, aki képes a székhez bilincselni a hallgatót. Elkelne belőle még néhány a televízióban.

Virginia Woolf: Jacob szobája

2005.11.19

Új reneszánsz köszöntött a Virginia Woolf-regényekre. Egységes és vonzó külcsínnel került kiadásra a második világégés után magyarul megjelent öt kötet, némelyik Tandori Dezső új fordításában, és itt van az eddig a nyelvünkön nem létező Felvonások között és a Jacob szobája is.

Pusztuló mozaikok: Savaria lassan eltűnik

2005.11.12

Ha nem kapjuk össze magunkat, a hajdani Savariából csak a karnevál marad. Ez a kőkemény igazság derült ki egy Művészetek Háza-beli beszélgetésen, ahol régészek és helyi polgárok aggódtak a pusztuló római emlékekért. A városi képviselők közül senki nem jött el a rendezvényre, ami akár magyarázat is lehet a megmagyarázhatatlanra.

Megasztár 3 - Kilóg a lóláb

2005.11.02

Néhány napja a budapesti metrón Oláh Ibolya állt mellettem, melegítőben és hátizsákkal: talán a boltba igyekezett zsemléért. Mint megasztár. A TV2 legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy mindenről kettővel több bőrt húz le, mint amennyi ízléses lenne.

Rímek szövetkezve mikrofonokkal - Rhyme Time 3.

2005.10.02

Szombat éjjel az OMK-ban az őszi szezon nyitányaként az idehaza legintenzívebben fejlődő és legproduktívabb zenei stílus jegyében ragadták meg a fellépők a mikrofont. Itt volt Deego, Akkezdet Phiai, Az idő urai, Bobie és Flourid. Egy nagyon összejött este krónikája.

Őszi koncertajánló Oladról

2005.09.08

Olvasónk megszokhatták, hogy minden koncertidény elején beszámolunk az Oladi Művelődési Központ (OMK) esedékes terveiről. Nos, az intézmény felfedte őszi kártyáit. Most szombaton jön az Aljas Kúszóbab, utána meg még sok mindenki. Lesz Soundclash, ska- és hiphop fesztivál, jön a Belga, a Korai Öröm, a Hooligans, a K.F.T., a Kispál és a Borz és sokan mások. A részletekért kattintson!

Spiró György: "Mit tegyünk, ha így történt?"

2005.08.30

A Fogság című regényben szereplő kínzások és kegyetlenkedések akkoriban valóságosak voltak – mondja Spiró György. A 2005-ös év irodalmi szenzációjának számító, tizenkét évig készült regény íróját a hétvégi KO Könyváruházbeli dedikálása kapcsán kaptuk diktafonvégre.

Karneválszínház: A bögre

2005.08.21

Félek az idei karneváltól, és nem is kicsit. Ebből a szempontból jó jel, hogy a Karneválszínház idei előadása csuklóból hozza a színvonalat, még ha az élvezetéhez a szokásosnál finomabbra kell is hangolni a receptorainkat. A bögre látszólag egy laza nyári vígjáték, ám valójában egy bátor kísérlet a tradicionális kultúra ébrentartására. Van benne szellemi munka szépen, így megérdemli, hogy mi is többet fecceljünk bele a szokásosnál.

Egymásból következő jó dolgok láncolata: Sziget 2005

2005.08.18

Aztán azon kapja magát a delikvens, hogy a sátra fémes részei szorosan az anyaföldbe vannak plántálva. Az általa fogott párabevonatú műanyagpohár túloldalán a sör lágy hullámzása mozgást sejtet. Egyikeként a társaságnak járják végig a színpadokat, amiből van jó pár. És ami onnan eléjük tárul: Illés, Juliette Lewis, Underworld, Franz Ferdinand, Nick Cave, The Hives, The (International) Noise Conspiracy stb. Megjött a szigetről az ALON tudósítója, és mindent elmond, amire emlékszik.

Küszöbönálló prófétaság - Pop Art Market Szombathelyen

2005.07.31

Nincs az „ingyen”-nél kedvesebb szavuk a magyaroknak, állítják a brit tudósok nemzetkarakterológia ürügyén. Ezúttal azonban jól járt a pénztálca-kímélő megoldások híve is. A Prieger Szabolcs vezette Pop Art Market legénysége eljönni látta az időt, hogy „hazai” pályán is megmutassa magát.

Haknihuszárok tündöklése és bukása (2)

2005.07.27

A kilencvenes évek hazai hullócsillagaira emlékező írásunk második és egyben befejező részében nem kisebb neveket idézünk meg, mint a Soho Party, a Carpe Diem, a Happy Gang, a Bestiák vagy a Baby Sisters. Külön feladat: Mely zenekar munkásságához fűződik az idézet: „Öregszem, de azért még törekszem. Én vagyok az Öreg Sam”