Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Az írek is megjárták Joyce-szal, avagy ki és mi köré emelhető kultusz? - Bloomsday 2006

2006.06.17

Szóba jöhet-e például kultuszként a világirodalom egyik legkomplikáltabb írója? A szervezők és az immáron nemzetközi tagokat is maguk között tudó alkotók, szakértők június 16-án minden évben hitet próbálnak tenni az Ulysses mellett. De a Joyce és a Leopold Bloom neveket többnyire mint kitűzőt viselik, ami – vélik tévesen – eleve feltételezi, hogy a szellemükben cselekszenek. Idén se történt ez másként. Az idén az ALON két szerzővel mozdult rá az eseményre. Azonban.

Több bódé, mint érdeklődő - A 77. könyvhét Szombathelyen

2006.06.06

Okulva az előző évek tapasztalataiból, nagy durranásra az idén sem számítottunk - és igazunk lett. A szemerkélő esőben az MMIK előtt több volt a bódé, mint az érdeklődő, a helyzeten azonban mentett a Baltazár Színház. A könyvheti felhozatal között a Da Vinci-kódot már leszázalékolva találjuk, nem úgy Schobert Norbert aktuális Update zsebkönyvét.

General Harmony Singers: Ha zene, mi elénekeljük

2006.06.02

Izgalmas zenei utazáson vehetett részt az, aki ellátogatott a Bartók Terembe a 15. születésnapját ünneplő szombathelyi General Harmony Singers jubileumi koncertjére. A nagy klasszikusoktól a népzenéken át a popig mindenből kaptunk egy kis ízelítőt, a koncert és az évforduló kapcsán pedig interjút kértünk a külföldön is népszerű zenekartól, amellyel néha mintha nem tudna mit kezdeni a város.

Béla a Disznó jól érzi magát, de többre vágyik

2006.05.22

Ahogy arról , néhány héttel ezelőtt egy furcsa nevű zenekar, a Béla a Disznó (BAD) nyerte a sárvári zenei tehetségkutató versenyt. Akkor megígértünk egy interjút az érintettekkel, amit most ezennel prezentálunk. Ebből sok minden kiderül, főleg az, hogy tele vagyunk eredeti tehetségekkel, csak valahol mindig elakad a dolog. Illetve reméljük: nem mindig. Beszélgetés Pándics Andrással, a BAD egyik frontemberével.

Kenneth Silvermann: Houdini

2006.05.13

Egy lenyűgözően színes, aprólékos korrajz a Mesterről, aki önreklámjában így szerepel: ” „A bibliai idők óta az egyik legnagyobb varázslói teljesítmény”. Rengeteget tanultam a századelő Amerikájáról.

Hatás alatt - Diáknapi koncertvizit

2006.05.04

Az eddig megszokott helyen forrásközpont épül, így ez alkalommal a Haladás Sportcsarnok fogadta a meghívott zenekarokat. Kilátogatva oda, semmi sem lepett meg igazán, ám a dolgok élvezeti értéke így is csorbítatlan maradt. Neo és Anima Soud System, pisilés 50 forint, a bejáratnál a vicces kedvűek Dolák-Saly Róbertet látnak bennem.

Sárvári tehetségkutató fesztivál - Amikor igazi a színpad

2006.04.30

Ez főleg azért nem a Megasztár, mert ez valódi – villan át a zsűrivé avanzsálódott tudósító fejében többször is a gondolat a tucatnyi zenekar produkciója közben. Az első Sárvári Tehetségkutató Könnyűzenei Fesztivál az egyik legígéretesebb régióbeli kulturális kezdeményezés, amelynek nemcsak a közönség és a zenekarok a nyertesei, de városmarketing szempontjából sem utolsó. Avagy Béla a disznó és társaik akcióban. .

Sűrű lesz a hétvégi program

2006.04.26

Ritkán látott mennyiségű szabadtéri program közül válogathatunk a hétvégén. Lesz egy péntektől induló többnapos és sokhelyszínes Csángó Fesztivál, Herényben ismét megnyílik a szemnek oly kellemes Virágút, hosszúra nyúlnak a május 1-i banzájok a szombathelyi reptéren és a Sportligetben, miközben a belvárosban a Tánc Világnapja zajlik. Íme, a részteles programkalauz egyhelyen.

Új szelek a vitorlában - Quimby az OMK-ban

2006.04.15

Négy év után új lemezzel jelentkezett a Quimby. Ennek okán látogattak el a vasi megyeszékhely a fogadásukra leginkább hivatott helyére is. Külön öröm, hogy a részünkről előre nem bekalkulált Csá, Misi! remek zenekar is a tiszteletét tette ugyanitt.

Költészet napja a könyvtárban: Néha még összegyűlnek a csillagok

2006.04.12

József Attila szeret, szenved, nélkülöz, és ezen érzelemszélsőségek között csapongva magára vállalja az embert sújthatókat. A sárvári Koncz János Zene- és Művészeti Iskola Ma’mint’Ti színjátszó-csoportja adott elő a poéta verseire épülő Költészet napi műsort „Az Isten itt állt a hátam mögött s én megkerültem érte a világot” címmel a megyei könyvtárban. Híven a megidézett szerző lelkialkatához és a szenvedélye intenzitását is méltón visszaadva. Tegye fel a kezét, aki tudja: Tegnap volt a költészet napja.

Megasztárok: Mi lett velük?

2006.04.10

Szabó Leslie, Kandech Evelyne, Nagy Edmond, Mujahid Zoli, Schmidt Vera, Bella Levente és a többiek. Emlékeznek még rájuk? Az ALON annak járt utána, ki mire vitte, mit is sikerült elérniük azoknak, akikkel a TV2-nek sikerült elhitetnie, hogy ők megasztárok. Tóth Verát telefonon zargattuk, aki elmondta: nem elég nagy az ország ennyi énekesnek.

A Savaria Mozi áprilisi műsora

2006.03.29

Belvárosi Savaria Fimszínház 2006. április havi műsora. A mozi a műsorváltoztatás jogát fenntartja. 12 éven aluliaknak nagykorú felügyelete mellett ajánlott, 16 éven aluliaknak, 18 éven aluliaknak nem ajánlott. Diák, nyugdíjas, nagycsaládos kedvezmények. Pénztárnyitás az első előadás előtt fél órával.

A magyar média állapota - Kepes András a Cinema Caféban

2006.03.25

„Mónika műsora vacak” - mondta ki a sommás ítéletet az RTL Klub műsoráról Kepes András, a nézettséget azzal magyarázva, hogy „minél primitívebb, annál nagyobb közönségsikert hoz”. A Savaria Moziban zajló Kultúrkapu rendezvénysorozat keretében a magyar média állapota is terítékre került. Kepes beszélgetőtársául Vágvölgyi András és Murai András szegődött.

A változatosság gyönyörködtet - SoundClash 2006

2006.03.19

Régről való jó szokásához híven e megmozdulás megint begyűjtötte a mostanság kínálkozó jelesebb popközeli zenekarokat. Mi meg sokadmagunkkal újfent megmerítkezhettünk a jóban. A nézőcsalogató legfelsőbb kategória ezennel is a Kispál és a Borzra testálódott, mellette a körünkben üdvözölhettünk a Kaukázust, az FM Zerót, a Monchichi Potenciált, a Belmondót, az Eleven Holdat, végül DJ Karányi live actjét.

Komondi Péter: Arcképek

2006.03.11

Harmincöt Vas megyei közéleti személyiség mélyinterjúját tartalmazza az ismert szombathelyi rádiós újságíró, Komondi Péter Arcképek című kötete. Az írásokat olvasva levonhatjuk a következtetést: mennyire nem ismerjük még azokat a „helyi hősöket” sem, akikkel szinte naponta összefutunk az utcán. A könyvet péntek délután mutatták be a nagyközönségnek.

2006-os Bloomsday programja

2006.06.06

Június 16-án, pénteken, rendkívüli eseményeknek néz elébe Szombathely belvárosa. Egy egész napon át zajló rendezvénysorozat keretében főhajtás történik a James Joyce és rajta keresztül az egész modern művészet előtt. Egyáltalán nem mellesleg a város egyik legérdekesebb kezdeményezése. Kattintson a részletes programhoz.

Est Invázió a Cinema Caféban: Fiatal lányok és zenék

2006.06.05

„Most már történhetne valami” – dörmögünk a sör felett tíz óra tájékán a Cinema Caféban, hogy aztán kívánságunk maradéktalanul teljesüljön. Pörgős, táncos, intelligens zenét tett le az asztalra mindhárom, egyesével is igencsak szeretnivaló zenekar. A 30Y, a Pál Utcai Fiúk és a Colorstar láthatóan leginkább a hamvas lányokra volt hatással, de mértékletesen a középkorosztály is képviseltette magát. .

NAVA: Különleges audiovizuális szolgáltatás indult a megyei könyvtárban

2006.05.26

A Berzsenyi Dániel Könyvtár – Vas megyéből elsőnek - csatlakozott a NAVA-pontok hálózatához, így az olvasók és látogatók számára hozzáférhető a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) adatbázisa.

Horváth János képei a Vitalitas Galériában

2006.05.20

Salamon Nándor, a Képtár korábbi igazgatója nyitotta meg Horváth János tárlatát a Vitalitas Galériában. A főiskola egykori tanszékvezetője - aki gyakorlatilag végigtanította Vas megye képzőművészeinek javát - joviálisan és bölcs nyugalommal hallgatta a méltatásokat, miközben szeme huncutul csillogott. Mi pedig szentségtörő módon azt is megtudakoltuk, mennyibe kerül egy kép.

Mattafix is lesz a soproni VOLT Fesztiválon

2006.05.10

A VOLT Fesztivál nyitónapján még egy nemzetközi sztárcsapattal találkozhat a Sopronba látogató közönség. A Djuice-Nokia Aréna színpadán éjfél után lép színpadra a „Big City Life” című dalával Európa szerte befutott Mattafix.

Szegedi Ifjúsági Napok: Programelőzetes nemzetközi sztárokkal

2006.05.04

Minden idők legváltozatosabb nemzetközi zenei felhozatalával várja látogatói augusztus 23-24-25-26-án a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN).

Enyedi Zsuzsanna a Művészetek Házában, Torjay Valter Budapesten

2006.04.29

Szellemi időutazással kezdődött Enyedi Zsuzsanna képzőművész első önálló kiállításának megnyitója csütörtökön a Művészetek Házának pincegalériájában, ahol a tárlatot Stefanovits Péter grafikusművész nyitotta meg. Közben Torjay Valter szombathelyi festőnek a budapesti Józsefvárosi Kulturális Központban nyílt kiállítása.

Bécsi programajánlat 2006 májusára

2006.04.21

A szokottnál is dúsabb a májusi bécsi kulturális kinálat.

Tehetségkutató Könnyűzenei Fesztivál - Sárvár

2006.04.12

Két hét múlva pénteken zenei tehetségkutató versenyt rendeznek Sárváron. Az ingyenes estére a rendezők nemcsak a nézőket várják szeretettel: még zenekarok jelentkezését is elfogadják néhány napig. A rendezvényt az ALON is támogatja.

Pénteken Quimby-lemezbemutató Oladon

2006.04.11

Április 14-én péntek este 8 órától várva-várt eseményben lesz részük az alternatív zenék helyi rajongóinak. Sok kacskaringó és kitérő után ismét az Oladi Művelődési Központ vendége lesz a Quimby.

Michael Palin: Utazás a Csendes-óceán körül

2006.04.08

A houstoni űrközpont irányítórendszere őskőkorszakinak hat a japán vendéglátók 22. századi berendezéseihez képest.

Bloggernek áll a világ

2006.03.27

A statisztikákból ítélve olvasóink közül számosan követik napi rendszerességgel lapunk legfrissebb és talán legizgalmasabb leágazását, az . Érthető. A műfaj nem véletlenül dicsekedhet robbanásszerűen dagadó író- és olvasótáborral, hiszen sikeresen egyesíti napjaink szellemi és technikai erőtereit. Tudjon meg további részleteket az őrületről, aztán

Milyen a magyar...? - Fiatal kutatók könyve lelkünkről, szokásainkról

2006.03.22

Nem ez az első és nyilván nem is az utolsó könyv arról, hogy milyenek is vagyunk mi, magyarok. Valószínűleg az is megérne egy hosszabb lélegzetvételt, miért is akarjuk folyton definiálni magunkat. Nem lehetne csak úgy simán tudomásul venni, hogy magyarnak születtünk? Vagyunk, amilyenek vagyunk... Persze, éppen ilyenek is: nyugtalanok, válaszok után kutatók.

Republic és Gáspár Laci: Üzemmenet a sportcsarnokban

2006.03.12

A puding próbája az evés - tartja az angol mondás, így aztán a után szombat este ismét visszatértünk a tett színhelyére, hogy kritikus szemekkel megnézzük, hogyan is vizsgázik a létesítmény élesben egy izmosabb rock-koncerten. Ha röviden kellene válaszolni, azt mondanánk: jól. Az viszont meghökkentő, hogy a 3,5 milliárdos épületben a vízcsapoknál „Nem ivóvíz” felirat virít.

De kik azok a Lumnitzer nővérek? - Bacsó Péter újabb nagy dobása

2006.03.10

A dolgot felesleges túlbonyolítani: régen láttam filmben ekkora telitalálatot, mint a Lumnitzer nővérek. A kultuszfim-esélyes alkotásban Rudolf Péter és Alföldi Róbert domborít, ráadásul ez utóbbit sikerült kifaggatnunk néhány mondat erejéig.

.