Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Fokhagymás este a Ferrummal

2003.11.25

A fokhagyma erős szaga járta át az MMIK színháztermét vasárnap este. Azt gondoltam, a bemutató előtt elfelejtett szellőztetni a takarító. Vagy már a premier előtt megtartották a bankettet cigánypecsenyével?

SoundClash 2003: Dalnokok ligája

2003.11.16

Az idén megújult formában zajlott Vas megye legjelentősebb könnyűzenei rendezvénye, a SoudClash fesztivál. A meghívottak között volt a Kispál és a Borz, a Balaton, a Másfél, a Nyers és sokan mások. Nemcsak zenekarból volt sok, nézőkből is.

ALON-kiállításajánló: Dürer és Ötzi Bécsben

2003.10.29

Az alapjáraton is pezsgő bécsi kiállítótermek most két világszenzációt kínálnak. Az Albertinában Dürer-képek százai előtt tapossák egymást az emberek, a Természettörténeti Múzeumban pedig Ötzi, a híres ötezer éves múmia került közszemlére. Mi is megnéztük őket.

Keep smiling!

2003.10.21

A 25 éves HVG szatirikus élű címlapjaiból nyílt kiállítás az MMIK-ban. Politika beavatottaknak és szkeptikusoknak egyaránt. Mi is szelektáltunk egy keveset.

A gátnál: tilos minket riasztani, ha …

2003.10.07

Tehetséges fiatal zenészekből rengeteg van Magyarországon, eredetiből sajna annál kevesebb. A sárvári „a gátnál” zenekar mindezen adottságokban bővelkedik, mi több, meghökkentő gondolati mélységekbe ugrik bele fejest.

Anima Sound System: Szülinapi koncert az Emlékműnél

2003.09.28

Helyszín, idő, szereplők: mind együtt voltak a szombat esti Anima-koncerten, mint egy klasszikus görög darabnál. A színpadon a tíz év munka gyümölcse, a színpad előtt sok-sok mosolygó arc. Mellékelünk egy képgalériát is.

Weöres Sándor-emléktáblát avattak

2003.09.18

Sok mindenre asszociáltunk eddig a jellegtelen, zajos és koszos Petőfi Sándor utca kapcsán, csak épp a névadóra vagy a költészetre nem. Ezután sem fogunk, de legalább tábla fog mulasztásunkra figyelmeztetni.

Erec Izrael kiállítás az MMIK-ban

2003.09.07

A Szombathelyen is zajló Zsidó Fesztivál egyik legfontosabb eseménye volt az Erec Izrael kiállítás megnyitója az MMIK-ban. Két hetünk van rá, hogy megnézzük.

Savaria Karnevál: Játék az isteni Claudiusról

2003.08.21

Könnyed, mégis igényes, szellemes és szórakoztató a Karneválszínház idei darabja. A Játék az isteni Claudiusról egészségesen szemtelen példabeszéd történelemről, politikáról, emberi és isteni esendőségről. Ha lehet, ne hagyjuk ki!

Kőszegi Várszínház: Dandin György - Extra light

2003.07.29

A világirodalom hemzseg a jobbnál-jobb komédiáktól, rejtély, miért pont ezt a kevésbé sikerült Moliére-darabot szúrta ki magának e nyárra a Várszínház. Egy közepest csak alulról súroló produkciónál többet ugyanis nem tudtak belőle kipréselni.

Film és Irodalom: Hajnali Háztetők

2003.11.18

A november 15-i Ottlik-est keretében egy kevésbé ismert és agyonjátszott film került levetítésre az Örökmozgóban. Ezt követte egy alig befejezhetően áradó és majdnem zárkörű beszélgetés a rendezővel, Ottlik belső barátjával, Dömölki Jánossal a Művészetek Házában.

A növényábrázolás művészete - Savaria Múzeum

2003.11.05

Egy kiállítás, amivel hatékonyan letesztelhetjük, van-e még türelmünk rácsodálkozni a minket körülvevő világ részleteire. (Nincs.)

Jelen állapot - KulTurné Szombathelyen

2003.10.26

Rétegesen öltöztettek kultúrával az Oladi Művelődési Központban október 24-én. Komor vizsgafilmek, humorizáló irodalmárok, megejtő tárgykavalkád gulyás-kommunizmus környékéről és táncoltatni akaró „rétegzene”. Mi kellhet még?

Példázat az elrettentésre

2003.10.14

Avagy Moldova György A tékozló koldus című kötettrilógiájának a második része az Egészségügynek becézett kormánybuktató fekélyről. Úgynevezett író-olvasó találkozó a Művészetek Házában. „Önnek mindenben igaza van!”.

Szarka Péter kiállítása az Irokéz Galériában

2003.10.04

Szívszaggatóan súlyos képeknek ad otthont pár hétig a Thököly úti Irokéz Galéria. Szarka Péter kiállítása segít eloszlatni néhány félreértést a kortárs képzőművészet hiábavalóságával kapcsolatban.

Jazz és képzőművészet

2003.09.23

Szombathelyi és Vas megyei gyűjtők magángyűjteményéből nyílt audiovizuális kiállítás a Szombathelyi Képtárban. Audiovizuális, tehát az érdeklődők a kiállított lemezekbe bele is kagylózhatnak.

Testbe záruló technológia

2003.09.18

Kömlődi Ferenc a Mátrix – Újratöltve Örökmozgó Művészmozibeli vetítése után a Művészetek Házában összegyűlt érdeklődők részben aktív közreműködésével beszélgetett Vágvölgyi Andrással. A filmről és a filmmel kapcsolatban.

Képeslapozás

2003.08.26

Gyermekkorunkban mindannyian gyűjtünk képeslapokat. A Művelődési és Sportházban zajló kiállítás azt prezentálja, mi történik, ha valaki nem hagyja abba időkorán ezt a hobbit.

ALON-könyvajánló - Leonard Cohen: A kedvenc játék

2003.08.14

A kultikus kanadai énekes első regényének magyar fordítására négy évtizedet kellett várnunk. Szerencsére az igazán jó könyveket nehezen koptatja az idő. Leonard Cohen regényét ma is élvezet olvasni.

ALON-könyvajánló: Paulo Coelho: Az alkimista

2003.06.03

Az alkimista egyszerre ártalmatlan mese és súlyos megmondókönyv. Akinek gyermekként bejött a Kis herceg, annak felnőttként valószínűleg meghatározó olvasmányélménye lesz ez a regény.