Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Soundclash 2004

2004.03.21

Az éventi szokásos, a média által nem különösebben preferált zenekarok seregszemléjére került sor ismét Szombathelyen. Színpadra lépett az Emil Rulez!, a Hiperkarma, a Strong Deformity, a Sun Workshop etc. Továbbá a nagy múltú DJ Palotaihoz is volt szerencsénk.

A Szombathelyi Tavaszi Fesztivál programja

2004.03.18

Hivatalosan is megnyílott a Szombathelyi Tavaszi Fesztivál. Részletes programkalauz.

Márffy Ödön grafikái a Vitalitas Galériában

2004.03.13

Figyelemre méltó képzőművészeti gócpont látszik kialakulni a Vitalitas Lakberendezés galériájában. Tavaly Czóbel Béla képei érkeztek ide, most pedig Márffy Ödön grafikái.

Pagonyozás: Hogyan lopjunk természetet a városba?

2004.02.26

Vajon milyen lehet egy pagony? Az biztos, hogy rossz környék nem lehet, ha Micimackó is ezt választotta lakóhelynek. A budapesti Pagony Táj- és Kertépítő Iroda ezekben a hetekben a szombathelyi Művészetek Házában mutatkozik be.

Misszionáriusok ha összejönnek - Magyar Énekmondók VI. Találkozója

2004.01.25

Minden év januárjában egy csomó különös ember jön össze az Oladi Művelődési Központban. Énekeket mondanak, diskurálnak, boroznak, és próbálják megmenteni a műfajt. A látottak alapján sikerrel.

Kultnap: Bitekben őrződő népzene

2004.01.22

A Művészetek Házában Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója beszélt. A közelebbi és távolabbi terveiről. Arról, hogy mire alapozza optimizmusát. Arról, hogy a népi hagyományokat az új technológiák őrzik meg. Ma, január 22-én van a Magyar Kultúra Napja.

Körmend - Egy kisváros szimfóniája

2004.01.13

Képtár nyílt Körmendről a Batthyány-kastélyban. Főképp a város ismerőseinek, de érdekes lehet az idelátogatóknak is. 25 éves a város, ám mondjunk inkább negyedévszázadot, mégiscsak jobban hangzik.

ALON-könyvajánló - Csányi Vilmos: A lény és az őrző

2004.01.08

A népszerű magatartáskutató novelláskötettel állt elő. Mivel a különös történeteken erősen átsüt írójuk igazi szakterülete, egyedi zamatú és rendhagyó irodalmi koktélokba kóstolhatunk bele. Csányi szellemi nagypályán játszik.

Anima-koncert a Savaria Moziban: Kinőtt díszletek

2003.12.28

Immár hagyomány, hogy időről-időre a Savaria Moziban ad koncertet az Anima Sound System. A zenekar „hazai pályán” történő fellépése mindig fontos dátum Szombathelyen. Szombaton is sokan rámozdultak az eseményre. Szó szerint.

ALON-könyvajánló - Térey János: Sonja útja a Saxonia mozitól a Pirnai térig

2003.12.17

Van úgy, hogy az ember úgy érzi valaminő katarzisként ható élmény hatására, hogy ezt így és csakis így érdemes csinálni. Térey János egy későbbi korban kétségtelenül tananyag lesz. (Vigyázat, igazi kultúrmélyvíz, csak úszóknak. – A szerk.)

Az egyre táguló, bár zárt körön belüli ténfergés

2003.11.27

Az iráni nők és a társadalmi korlátok közötti látszólagos eleve elrendeltség. Mint már megszokhattuk: előbb film az Örökmozgóban, majd beszélgetés a Művészetek Háza szalonjában. Behelyettesítve: Jafar Panahi: A kör (2000) és N. Rózsa Erzsébet, Közel-Kelet szakértő.

Film és Irodalom: Hajnali Háztetők

2003.11.18

A november 15-i Ottlik-est keretében egy kevésbé ismert és agyonjátszott film került levetítésre az Örökmozgóban. Ezt követte egy alig befejezhetően áradó és majdnem zárkörű beszélgetés a rendezővel, Ottlik belső barátjával, Dömölki Jánossal a Művészetek Házában.

A növényábrázolás művészete - Savaria Múzeum

2003.11.05

Egy kiállítás, amivel hatékonyan letesztelhetjük, van-e még türelmünk rácsodálkozni a minket körülvevő világ részleteire. (Nincs.)

Jelen állapot - KulTurné Szombathelyen

2003.10.26

Rétegesen öltöztettek kultúrával az Oladi Művelődési Központban október 24-én. Komor vizsgafilmek, humorizáló irodalmárok, megejtő tárgykavalkád gulyás-kommunizmus környékéről és táncoltatni akaró „rétegzene”. Mi kellhet még?

Példázat az elrettentésre

2003.10.14

Avagy Moldova György A tékozló koldus című kötettrilógiájának a második része az Egészségügynek becézett kormánybuktató fekélyről. Úgynevezett író-olvasó találkozó a Művészetek Házában. „Önnek mindenben igaza van!”.

Lemezajánló - Belga: Jön a Gólem

2004.03.19

Együttes és lemez, amiről alig hihető, hogy hazánkban bekövetkezhetett. És mégis! Örömmel értesítünk mindenkit, hogy kezdetét vette a második Belga-attak, a Jön a Gólem! Királyok a házban.

Bill Haley’s Comets: Megállt az idő

2004.03.14

Felemelő és zavarba ejtő élményben részesültek mindazok, akik szombat este kilátogattak Oladra, az élő rockmúzeum, a Comets koncertjére. A hetvenen felüli zenészek produkciója arra is rádöbbenthette a nagyérdeműt, hogy a rock and roll sokkal inkább megváltoztatta a világot, mintsem gondolnánk: Megajándékozta az emberiséget az örök ifjúság elixírjével.

Balaton Oladon: A szépemlékű nyolcvanasok

2004.02.29

Méhes Marietta, Nils Holgerson, Víg Mihály. Melyik a kakukktojás? Egyik sem, ha az OMK-ban a 80-as éveket idéző bulit tarttatik. Avagy a rock and roll az nem egy tánc.

Oladi tavasz a zene jegyében

2004.02.25

A Kispál és a Borz, a Heaven Street Seven, a Hiperkarma, Hajós András és csapata, az Emil Rulez, valamint mindenféle underground-, rock and roll- és DJ-legendák érkeznek 2004 szép tavaszán az Oladi Művelődési Központba. Aztán ne tessék mondani, hogy nem szóltunk!

ALON-könyvajánló - Paul Auster: Timbuktu

2004.01.24

Kutyás történet írni roppant veszélyes vállalkozás, cudarul bele lehet futni valami százszor megírt közhelyszerű példázatba. A Timbuktu kutyás történet, de Paul Auster magabiztosan kikerüli a buktatókat, hogy egy fájdalmasan gyönyörű regénnyel ajándékozzon meg minket, csak úgy csuklóból.

Eszter, ne punnyadjál!

2004.01.19

Konszolidált anarchia, a stílbe illő nyúlfarknyi számok, a hozzájuk mért játszási idő, a reggae átvezetés az együttesek között. Avagy esélykiegyenlítés a rasszizmus ellenében.

Diákfirka 2003

2004.01.09

Robbie Willams és Torgyán József, Mikulás Schumacher és a matektanár. De nemcsak ők, számtalan egyéb izgalom is megbúvik az általános- és középiskolás diákok által készített mintegy 300 rajzon. Az Oladi Művelődési Központ kiállítása a hónap végéig tekinthető meg. Ízelítőnek kiválogattunk néhányat.

Szilveszteri Gála a Bartók Teremben

2003.12.30

Az idei évben a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar két előadásban szilveszteri gálaműsorral lepi meg a város zenét szerető közönségét. A hétfői első előadás teltház mellett zajlott, zajos sikerrel.

Megasztár: Műsorszerűség a TV2-n

2003.12.24

Gyalázatos valóságshow-ként indult, ám az utolsó, karácsonyi elődöntő után már bizonyossá vált, időközben egészen nézhető műsorrá kupálódott a Megasztár. Ha figyelünk, még arra a kérdésre is választ kapunk, miért van az, hogy ennyi tehetséges énekesünk van, de csak a szemét megy nálunk a médiában.

Koltai Kabaré a Művészetek Házában

2003.12.07

Koltai Róbert egy szimpatikus fazon. Koltai Róbert egy karakter. Így aztán simán megbocsátjuk neki az önismétlést, a félhaknit, még a Big Brother-házat is majdnem.

Fokhagymás este a Ferrummal

2003.11.25

A fokhagyma erős szaga járta át az MMIK színháztermét vasárnap este. Azt gondoltam, a bemutató előtt elfelejtett szellőztetni a takarító. Vagy már a premier előtt megtartották a bankettet cigánypecsenyével?

SoundClash 2003: Dalnokok ligája

2003.11.16

Az idén megújult formában zajlott Vas megye legjelentősebb könnyűzenei rendezvénye, a SoudClash fesztivál. A meghívottak között volt a Kispál és a Borz, a Balaton, a Másfél, a Nyers és sokan mások. Nemcsak zenekarból volt sok, nézőkből is.

ALON-kiállításajánló: Dürer és Ötzi Bécsben

2003.10.29

Az alapjáraton is pezsgő bécsi kiállítótermek most két világszenzációt kínálnak. Az Albertinában Dürer-képek százai előtt tapossák egymást az emberek, a Természettörténeti Múzeumban pedig Ötzi, a híres ötezer éves múmia került közszemlére. Mi is megnéztük őket.

Keep smiling!

2003.10.21

A 25 éves HVG szatirikus élű címlapjaiból nyílt kiállítás az MMIK-ban. Politika beavatottaknak és szkeptikusoknak egyaránt. Mi is szelektáltunk egy keveset.

A gátnál: tilos minket riasztani, ha …

2003.10.07

Tehetséges fiatal zenészekből rengeteg van Magyarországon, eredetiből sajna annál kevesebb. A sárvári „a gátnál” zenekar mindezen adottságokban bővelkedik, mi több, meghökkentő gondolati mélységekbe ugrik bele fejest.