Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

A ReJoyce 2004 programja

2004.06.08

A viszontagságokkal, civakodásokkal és teli hetek után immár véglegesnek tűnik a ReJoyce feszivál programja. Íme a csütörtökön induló fejlemények listája, napokra, órákra lebontva.

Holnapután: Jégkorszak Hollywoodban

2004.05.29

Az amerikaiak mindent gyorsabban csinálnak: náluk a jégkorszak is lepörög egy-két hét alatt. A Holnapután egy sete-suta katasztrófafilm, de mivel nincs híján jó szándéknak, nem lehet igazán haragudni rá. Igaz, komolyan sem lehet venni.

Anima-koncert a Savaria moziban: Szintugrás

2004.05.23

A tavalyi aulabeli fullasztó teltház után az Anima Sound System ismét szintet lépett. A nagyterembe került át a koncert. Így még a lustábbak is örülhettek. Persze a többség ráhagyatkozott a zenére. Ahogyan azt tenni jó. Plusz előtte és utána fel- és levezető parti.

Est Invázió: Élénk véráram a lábakban

2004.05.16

A Pesti Est által szervezett országjáró zenecirkusz hozzánk is elérkezett szombat éjjel. Amorf Ördögök, Heaven Street Seven, Colorstar, DJ Cadik. Aki helyesen értelmezte a tánczene fogalmát, annak igazán bejöhetett ez a felhozatal. Vigyázat, előadók, egyebek, ezután pontozunk is!

Réz András járt itt

2004.05.08

Eredetileg előadásról is szó volt, de végül meg kellett elégednünk egy könyvesbolti felbukkanással: Réz András Válogatott szorongásaim című könyvét dedikálta a KO. könyvesboltban.

Utókultusz: Európa Kiadó-koncert lesz Szombathelyen

2004.04.27

Zenetörténeti szenzáció ígérkezik május 8-án az Oladi Művelődési Központ aulájában. Ismét színpadra lép a magyar underground-legenda, az Európa Kiadó.

Kispál és a Borz: Hang és fény, lomhán és féltempón

2004.04.10

Székek a színpad előtt, bólogatásba és a szövegek mormolásába merült hívek a sorok között. A vitorla félárbocon, Lovasi András öniróniája a csúcson. Az OMK-beli csendesülős Kispál és a Borz-koncert mégsem volt annyira csendesülős, de az egyenleg még így is jócskán pozitívban van.

Punk maratoni távon

2004.04.04

Immáron a IV. Punkmaraton Szombathelyen. Mély merítés: HC, punk több válfaja, ska. Derkovbois, Hétköznapi Csalódások, Fürgerókalábak stb. magyarhonból, de Itáliából, Ausztriából és Zágrábból is volt, aki a tiszteletét tette. Punks not dead!

Hibás pénzek kiállítása

2004.03.29

Biztonságtechnikai okok miatt mindössze egyetlen napig volt nyitva az MMIK Stúdió Galériájában a „Tévesen és hibásan nyomott fém- és papírpénzek” című kiállítás.

Soundclash 2004

2004.03.21

Az éventi szokásos, a média által nem különösebben preferált zenekarok seregszemléjére került sor ismét Szombathelyen. Színpadra lépett az Emil Rulez!, a Hiperkarma, a Strong Deformity, a Sun Workshop etc. Továbbá a nagy múltú DJ Palotaihoz is volt szerencsénk.

A Szombathelyi Tavaszi Fesztivál programja

2004.03.18

Hivatalosan is megnyílott a Szombathelyi Tavaszi Fesztivál. Részletes programkalauz.

Márffy Ödön grafikái a Vitalitas Galériában

2004.03.13

Figyelemre méltó képzőművészeti gócpont látszik kialakulni a Vitalitas Lakberendezés galériájában. Tavaly Czóbel Béla képei érkeztek ide, most pedig Márffy Ödön grafikái.

Pagonyozás: Hogyan lopjunk természetet a városba?

2004.02.26

Vajon milyen lehet egy pagony? Az biztos, hogy rossz környék nem lehet, ha Micimackó is ezt választotta lakóhelynek. A budapesti Pagony Táj- és Kertépítő Iroda ezekben a hetekben a szombathelyi Művészetek Házában mutatkozik be.

Misszionáriusok ha összejönnek - Magyar Énekmondók VI. Találkozója

2004.01.25

Minden év januárjában egy csomó különös ember jön össze az Oladi Művelődési Központban. Énekeket mondanak, diskurálnak, boroznak, és próbálják megmenteni a műfajt. A látottak alapján sikerrel.

Kultnap: Bitekben őrződő népzene

2004.01.22

A Művészetek Házában Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója beszélt. A közelebbi és távolabbi terveiről. Arról, hogy mire alapozza optimizmusát. Arról, hogy a népi hagyományokat az új technológiák őrzik meg. Ma, január 22-én van a Magyar Kultúra Napja.

A Kőszegi Várszínház 2004-es programja

2004.06.07

Vas megyében minden évben különös figyelem övezi a Kőszegi Várszínház produkcióit. Íme az idei nyári részletes program. Panasz nem lehet, tényleg.

Avantgárd mindenkinek

2004.05.28

A 2004-es ünnepi könyvhéthez csak alig kapcsolódóan a Párizsban tartózkodó Nagy Pált köszöntötték csütörtökön a pályatársak a megyei főkönyvtárban. Érdekes performanszok, felolvasások és videomunkák fogadták az érdeklődőket. Avagy áthidalható-e a tömeg- és az elitkultúra közötti szakadék, és kell-e hidalni egyáltalán?

Könyvajánló - Saul Bellow: Ez van

2004.05.19

Rendben, 1976 Nobel-díjas írójának ennél fontosabb könyvei is akadnak. Ennek tudatában viszont tét nélkül belefeledkezhetünk a négy régebbi és az egy újabb keletű novellába, kóstolgathatjuk ízárnyalataikat, bámulhatjuk cizelláltságukat

Európa kiadó-koncert Szombathelyen: Vettük a jelet!

2004.05.09

Végül is hálásak lehetünk: Megelevenedett a legenda, és közel sem volt annyira dohos, mint amennyire lehetett volna. Összességében az Európa Kiadó egy kissé szürreális hangulatú koncertet adott az Oladi Művelődési Központ falai között, a megannyi csillogó szemű harmincas-negyvenes meg újra átélhette az újra átélhetetlent.

Savaria Múzeum: Határ-esetek

2004.05.04

Komolyra és némileg formabontóra sikeredett a Savaria Múzeum EU-csatlakozás apropóján nyílott kiállítása. Az kétségtelen, hogy Határ-estek színvonala meghaladja a vidéki múzeumokban megszokott átlagot, a kérdés az, hogy a közönség menyire lesz vevő a gondolati mélységekre.

Technokultúra különböző pincékben

2004.04.15

Leltárazva a neveket, dátumokat, stílusokat az elektronikus tánczenében és azon is túl: Kömlődi Ferenc. Klipek laptopon és afterparty: Mesterházy Ákos. Egy igazán komplex élmény egy estére, miközben a Havanna Klub személyzete némileg meglepődik.

Szín-Illat-Forma kiállítás az Írokéz Galériában

2004.04.10

Kettős divatbemutatóval, csinos modellekkel és hatalmas érdeklődéssel startolt péntek este az Írokéz Thököly úti kiállítótermében egy rendhagyó bútorkiállítás, amely láthatóan az üzletet és a jó ízlést próbálja kreatív módon összeboronálni. Képes beszámolónk.

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Azért élek, hogy elmeséljem az életemet

2004.04.02

Gabriel García Márquez elképesztően népszerű Dél-Amerikában. Száz év magány című könyvének eladási számait ott csak a Biblia és a Don Quijote múlja felül. Esőerdőként burjánzó önéletrajzának első része arra nézve nem ad konkrétan tanácsot, hogyan lehet valakiből nagy író, de mégiscsak itt van elásva a kutya.

Pop-art és kora: Interaktív lemezborító-kiállítás a Képtárban

2004.03.26

Bakelitlemezek és kiegészítőik az angolszász és magyar rock – talán – legszebb éveiből. 1965-75 között látott napvilágot ugyanis e tárgykör örökzöldjeinek jelentős hányada. Mindez tárgyiasulva szemmel és füllel megtapasztalható május 2-ig a Szombathelyi Képtárban.

Lemezajánló - Belga: Jön a Gólem

2004.03.19

Együttes és lemez, amiről alig hihető, hogy hazánkban bekövetkezhetett. És mégis! Örömmel értesítünk mindenkit, hogy kezdetét vette a második Belga-attak, a Jön a Gólem! Királyok a házban.

Bill Haley’s Comets: Megállt az idő

2004.03.14

Felemelő és zavarba ejtő élményben részesültek mindazok, akik szombat este kilátogattak Oladra, az élő rockmúzeum, a Comets koncertjére. A hetvenen felüli zenészek produkciója arra is rádöbbenthette a nagyérdeműt, hogy a rock and roll sokkal inkább megváltoztatta a világot, mintsem gondolnánk: Megajándékozta az emberiséget az örök ifjúság elixírjével.

Balaton Oladon: A szépemlékű nyolcvanasok

2004.02.29

Méhes Marietta, Nils Holgerson, Víg Mihály. Melyik a kakukktojás? Egyik sem, ha az OMK-ban a 80-as éveket idéző bulit tarttatik. Avagy a rock and roll az nem egy tánc.

Oladi tavasz a zene jegyében

2004.02.25

A Kispál és a Borz, a Heaven Street Seven, a Hiperkarma, Hajós András és csapata, az Emil Rulez, valamint mindenféle underground-, rock and roll- és DJ-legendák érkeznek 2004 szép tavaszán az Oladi Művelődési Központba. Aztán ne tessék mondani, hogy nem szóltunk!

ALON-könyvajánló - Paul Auster: Timbuktu

2004.01.24

Kutyás történet írni roppant veszélyes vállalkozás, cudarul bele lehet futni valami százszor megírt közhelyszerű példázatba. A Timbuktu kutyás történet, de Paul Auster magabiztosan kikerüli a buktatókat, hogy egy fájdalmasan gyönyörű regénnyel ajándékozzon meg minket, csak úgy csuklóból.

Eszter, ne punnyadjál!

2004.01.19

Konszolidált anarchia, a stílbe illő nyúlfarknyi számok, a hozzájuk mért játszási idő, a reggae átvezetés az együttesek között. Avagy esélykiegyenlítés a rasszizmus ellenében.