Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Haknihuszárok tündöklése és bukása (2)

2005.07.27

A kilencvenes évek hazai hullócsillagaira emlékező írásunk második és egyben befejező részében nem kisebb neveket idézünk meg, mint a Soho Party, a Carpe Diem, a Happy Gang, a Bestiák vagy a Baby Sisters. Külön feladat: Mely zenekar munkásságához fűződik az idézet: „Öregszem, de azért még törekszem. Én vagyok az Öreg Sam”

Szigetelőanyagok egyes választéka - Sziget Fesztivál 2005

2005.07.23

Mint már annyiadszor, idén is bekövetkezik a Sziget Fesztivál. Szám szerint 13. alkalommal, és ha a szállodák az ilyen emeletet ki is hagyják, ez nem vonatkozhat erre az egy hétre. Indokul elég csak elsorolni a bő felhozatal néhány karakteresebb elemét. Nick Cave, Franz Ferdinánd, Roots Manuva, Luke Slater, Speedy J., Underworld, The Hives etc. És persze a magyar élgárda. Az ALON ajánlásával.

Pop Art Market: Bemutatkozó ingyenkoncert Szombathelyen

2005.07.16

Végre Szombathelyen is bemutatkozik a Pop Art Market. Prieger Szabolcs (ex-Anima Sound System) zenekara július 30-án este a Belső Uránia udvarban ad nagyszabású ingyenes koncertet a Colorstar és a 30Y társaságában. Aztán három helyszínes afterparty.

VOLT Fesztivál 2005 - Koncertportya sáros cipőben

2005.07.10

Depressziós hangulatában az ég megkönnyezte a VOLT Fesztivált. A fesztiválozók számán ez szerencsére nem volt leszűrhető, közel 45 ezren látogattak ki a négy nap során a Lővér kempingbe. Köszönhető ez annak, hogy ki-ki megtalálhatta a maga ízléséhez leginkább passzoló muzsikát. És mert a lényeg mindig a részletekben lakozik, imitt-amott beletúrtunk közéjük. Helyszíni beszámoló és .

Elfeledett zenék tárháza: A 90-es évek letűnt slágerei (2)

2005.06.28

Nem kell megijedni, kedves olvasó, az egyszámos zenekarokkal ellentétben mi nem lőttük el egyből a puskaporunkat. A kilencvenes évek slágereit bemutató sorozatunk második darabjára maradtak is maradtak nagyágyúink: Blümchen, Mr Presindent, Brooklyn Bounce, Aqua stb.

Elisabeth Ledersberger-Lehoczky a Vitalitas Galériában

2005.06.25

A szombathelyi Vitalitas Galéria csendben, ám roppant figyelemre méltó rendszerességgel és kitartással kényezteti el a város képzőművészet-kedvelőit. Péntek este mi sem tudtunk ellenállni egy kiállítás-megnyitónak. És nem bántunk meg.

Amorf Ördögök: Cellux-szimfónia

2005.06.18

A nagy közéleti beszámolók és politikai jegyzetek közepette egészen elfeledkeztünk például lemezt ajánlani. Nem baj, majd nyáron bepótoljuk, mert van ám mit. Itt van például a Amorf Ördögök Cellux-szimfónia című lemeze, amely szépen illeszti össze a korszellemet a magas mívű zenei barkácsolással. Egy link segítségével bele is hallgathat mindebbe a jóba.

Sin City: Kegyetlenül képregény

2005.06.12

A mértékadó tengerentúli kritika rajongása miatt nem kétséges, hogy kultuszfilm lesz Rodrigez Sin City-jéből. És nálunk is csak kevesen merik majd nyilvánosan elmondani, hogy nem tetszett, mert unalmas, öncélú, és fogalmunk sincs, ki az a Frank Miller.

Olvasói levél: József Attiláról és az idei Könyvhétről

2005.06.08

„A sínen egy vonat jön, én állok ablakaiban, én fekszem az útjába, egy ember ki többfele van. És mindenhol tanítható már....” (Bereményi Géza)

Überelni a tavalyi semmit - Ünnepi Könyvhét a Fő téren

2005.06.02

Mazsorettek masíroznak, dobverőket pörgetnek, kórusmű csendül fel műszaki rásegítés nélkül, és persze vers. Akár május elseje is lehetne. Kányádi üdvözli a világhálót, a polgármester még vacillál, bár inkább a nem felé hajlik. József Attila halott, Garamvölgyi szerint nem önszántából. Leslie L. Lawrence a dedikáláson túl inkább nem nyilatkozna egyikről sem. Ja, és a „ko” programja még jó is volt!

Star Wars 3: Sithek, jedik, hiányzó láncszemek

2005.05.22

A csillagközi saga legújabb és egyben utolsó epizódjában minden eddiginél mélyebb lélektani vizekre evez George Lucas, igaz, ezek a vizek így is csak térdig érnek. Ettől függetlenül a Sith-ek bosszúja egy élvezhető és díjazandó munka, amelybe nemcsak pénzt, de – ne féljünk kimondani – szellemi energiát is belefecceltek. Egy mozijegyet és egy kritikát megér.

Pop Art Market: Koncertek és weboldal

2005.05.05

Elindult Prieger Szabolcs új zenekarának, a Pop Art Marketnek a honlapja. A csapat ezekben a napokban az ország különböző pontjain ad koncertet.

Bécsi Ünnepi Hetek

2005.04.28

Május 7. és június 19. között huszonkét ország harminchét produkcióját vonultatja fel az osztrák főváros egyik márkajelévé vált rendezvénysorozata, a Bécsi Ünnepi Hetek. A nagyszabású megnyitó főszereplője egy sajátos női kvartett, amelynek tagjait a lázadás szelleme lengi körül.

Óriáskönyvek minálunk

2005.04.23

Nemcsak érdekesek, de egyben azonnali lapozásra csábítanak a Berzsenyi Dániel Könyvtárban közszemlére tett óriáskönyvek. Az ingyenes kiállítást május 7-ig lehet megtekinteni. Mi már megtettük.

A Nagy Könyv tavaszi programjai Vas megyében

2005.04.16

A Nagy Könyv program kilépett a megyeszékhely határain kívülre. A tavasz folyamán a megye összes városában elindulnak a könyvtári rendezvények. Az eddigi listák a magyar olvasók jó ízléséről tanúskodnak. A Herry Potter nincs az élbolyban.

Haknihuszárok tündöklése és bukása (1)

2005.07.27

Például Alvajárók, Ámokfutók, Digital Scream, FLM, Soho Party, Carpe Diem és Bestiák. Emlékeznek még rájuk? A nevekre biztos. A dalokra nem annyira. A után most a hazai szcéna egynyári csapataira emlékszünk. Tartson velünk, és tudja meg utólag mindazt, amit érdemes tudni a magyar könnyűzene eme habkönnyű szegmensének felszínéről és mélyéről.

Harry Potter és a félvérű herceg

2005.07.16

A szokásos felhajtás és éjszakai sorban állás kíséretében mintegy 15 országban üzletekbe került a Harry Potter sorozat hatodik epizódja. Még az éjjel megjelentek az első kritikák és visszhangok, majd később a történet fontosabb fordulatairól is fellebbent a fátyol. Közben a rajongók már a komplett könyvet digitalizálták és felrakták az internetre. Akik nem akarják lelőni a poént, ne kattintsanak!

Kiállítóhely a Volksbank szombathelyi fiókjában

2005.07.13

A kultúra, ezen belül a kortárs képzőművészek támogatásának szándékával nyitotta meg szombathelyi galériáját a Volksbank. Elsőként Stekovics Gáspár festményeit tekinthetjük meg.

Jaksity György: A pénz természete

2005.06.29

Jaksity György A pénz természete című művének előszavában cáfolja azt a hasonlatot, miszerint a tőzsde olyan, mint a kaszinó, mégpedig a következőkkel: a kaszinóban a krupié nyúlja le a pénzünket, a tőzsdén pedig a másik befektető, vagyis a recept egyszerű: mindig a másik oldalon kell állni. A neves szakíró magára vállalja, hogy segít ebben dönteni.

Elfeledett zenék tárháza: A 90-es évek letűnt slágerei (1)

2005.06.27

„Egynyári sláger”, „és ezzel el is lőtték az összes puskaporukat”, „hamar eltűntek a süllyesztőben” stb. Néhány jellemző szófordulat, újságírói fogás, amit azóta is kéjes kárörömmel klimpíroznak a billentyűk közé. Évek múltán, ha nem is a nemes patina, de az idő (közhelyes és igaz) megszépítő ereje vonja be őket. Mi is éppen erre alapozzuk a audió és videó-hivatkozásokkal telített áttekintő összeállításunkat. DJ Bobo, Rednex, Scatman John és barátaik.

Lamantin Jazz Fesztivál 2005

2005.06.21

Még néhány nap, és kezdetét veszi Szombathelyen a magyar jazzélet egyik legjelentősebb eseménye, a Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor. Programok, helyszínek, kezdési időpontok, jegyárak, kísérő rendezvények, valamint bőséges háttér-információ a főszereplőkről.

Bloomsday 2005: A körülírás kategória helyezettjei

2005.06.17

Valahára! Túlhabzó karneváli hacacáré helyett átgondolt mértéktartás a programok terén. Felfejtése a Leopold Bloom szombathelyi kötődéseinek, komputergrafika a Joyce-i antihős indíttatására, verszenésítés, színdarab-fragmentumok és a fikció a fikcióadik hatványon. Legalábbis ennyiben van részünk e nap folyamán, túl az előző napi Bloom filmen. Annyi csak a piszokfolt az összképen, hogy maga a könyv nincs igazán emberközelbe hozva, a belterj tobzódását még lehetne csitítani.

Kőszegi Várszínház 2005

2005.06.11

A hagyományokhoz híven idén is lesz Kőszegi Várszínház. Íme a részletes program, időpontokkal, szereplőkkel, háttér-információkkal. Mellékeljük az egyéb nyári kőszegi programokat is: folkfesztivál, utcaszínház, komolyzene stb.

Négynapnyi kemping Sopronban - VOLT Fesztivál 2005

2005.06.05

Idén első alkalommal lesz négynapos a VOLT Fesztivál. A gyakorlatban ez több színpadot, zenekart, egyebeket jelent. Vagyis a lehetőségek és a választék bővülését, amit mindig csak üdvözölni lehet. Még a finnyásabbak is találnak maguknak valót Sopronban július 6-9. között.

Táncra ösztönző élőzene - Est Invázió az OMK-ban

2005.05.29

Megint keringett a Föld egyet a Nap körül. A honi zenebiznisz továbbra is inkább lassú őrlésű malom vagy hamar a szereplők ismétlésén kapható ringlispíl. Ezt mi sem bizonyíthatja fényesebben, mint hogy a tavalyi Est Invázióhoz mérve a négyből kettő azonos: Heaven Street Seven és DJ Cadik. Közéjük ez alkalommal még beférkőzik a Quimby és a Másfél. Na nem mintha ez egy kicsit is a kedvét szeghette volna annak, aki jól akarta magát érezni.

Rejtő Jenő: Rajongók, ha összejönnek

2005.05.17

Egy nagyteremnyi Rejtő-rajongó jött össze a megyei könyvtárban, hogy egy beszélgetős, videózós, vigyorgós est keretében hitet tegyenek Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Vanek úr és a többiek mellett. A hivatalos irodalomkritikának meg legfőbb ideje lenne átgondolni ezt az egész Rejtő Jenő-kérdést.

A csízió: Magyar történeti borkalendárium

2005.04.28

Európában elterjedt szokás volt Orbán képmását patakba, vízbe, sárba dobni. Már a 15. században frank területen feljegyezték Orbán meghurcoltatását …

Tudják a tutit - Kispálék a Fényes Ösvényen

2005.04.24

Két éve, a is ugyanez volt a felállás. A Hollywoodoo alapozta a Kispáléknak. A szisztéma azóta se változott. A pultból kikért alkohol szétárad a szervezetben, szálláscsinálójául a testes csávó csapatának sodró metáljához. A Bandiék zenéjét meg úgyis tudja kívülről mindenki. Ennyire egyszerű.

Mamma Mia! - Musical szenzáció Bécsben

2005.04.20

Október 20. és 29. között a bécsi Stadthalléban vendégeskedik a világ legnagyobb musical showja, az ABBA-slágerekből épült Mamma Mia!, amelyre elővételben eddig huszonötezer jegy fogyott el. Képek a műsorból.

Emléktáblát kapott Bárdosi Németh János

2005.04.11

A költészet napja alkalmából a Széll Kálmán utcai szülőház falán emléktáblát kapott Bárdosi Németh János. Jó, jó, csóválhatja a fejét az olvasó, de kicsoda Bárdosi Németh János? Elmondjuk.