Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Műbalhé - Sickratman: Buzi-e vagy?

2004.11.17

Hónapokig sikerült nem írnunk Sickratman lemezéről, de miután a sajtó és a politikai jobboldal után a rendőrség is beszopta Paizs Miklós trükkjét, talán érdemes megnézni néhány gondolat erejéig, mi is ez az egész. Mondjuk az, hogy adva van egy okos, kreatív, izgága figura, aki egy közepes lemezzel ujjai köré csavarja a magyar ugart. (Vigyázat, durva szövegek!)

SoundClash Fesztivál: Generációk találkozása

2004.11.14

Generációk kultuszzenekarai adtak egymásnak randevút Szombathelyen az OMK-ban. Hogy a Quimby, a Pál Utcai Fiúk vagy a Belga nyerte-e a szombat éji népszerűségi meccset, azt nehéz megmondani, de a látottak azt sugallják, nemzedékváltás zajlik a hazai alternatív zenében, és láthatólag az utánpótlásban sem lesz hiány.

Érintés: Japán-nap a Nyitra utcában

2004.10.27

Mindig csábító, ha valakik arra adják a fejüket, hogy bemutassák Japánt. Most sincs ez másként: ha nem is mélységében, de talán új ismeretekhez is jutottunk a szerdai napon. Gésa, teák, bonsai-fák, origami, Kill-Bill-atmoszféra, no meg a napközi szkippelésén felbuzdult gyerekhad.

A Sziget látogatóinak zenei világa

2004.10.24

A 2004-es Sziget Fesztivál ideje alatt az ALON több mint kétszáz kérdőívet töltetett ki a rendezvény látogatóival. Elsősorban a sziget közönségének a zenei ízlését volt hivatva feltérképezni az akció, de áttételesen képet kapunk a hazai fiatalok általános zenei nívójáról is. Belefutottunk néhány érdekes adatba.

Anima: Meglepetés lesz az új énekesnő

2004.10.20

Az Origo internetes magazin Csevegőszobájában járt az Anima Sound System két tagja, Németh Gergely és Prieger Zsolt. Az Anima életében új fejezet kezdődik, de a régi számokat is játszani fogják. Szó esett a közéletről is.

Hitler, János Pál és a hárommellű nő: Neu aus USA

2004.09.21

Akinek a hírességek és a torzszülöttek iránt érzett kíváncsiságát nem elégítik ki a kereskedelmi tévék vacsoraidőben nyomatott műsorai, az most megfejelheti a kulturális élményt az MMIK-ban egy hasonló kaliberű viaszbábus kiállítással. Rémségek és hírességek kicsiny boltja. Fényképeztünk eleget.

Tigrics: A teremtés nem arról szól, hogy rögzítünk valamit

2004.09.12

Tigrics, azaz Bereznyei Róbert az éppen üres színpadon a laptopja fölé hajlik. Megvárjuk, amíg végez. Szólhattunk volna, hogy megjöttünk, mondja. Van időnk, válaszolom, de valami csendesebb helyet javaslok az interjúhoz. Mire ő mezítláb, egy korábbi elvétett lépés miatt bicegve a fák sűrűje felé irányít, ahol leülünk az útpadkára. Látszik rajta, hogy fáradt, de próbál vidáman hozzáállni.

Ludditák: "Mi kissé másfelől közelítünk a hip-hophoz"

2004.09.01

„Nem ugyanazokkal a sémákkal, ugyanazokkal a témákkal operálunk, amik a hip-hop körben általában elfogadottak” – mondják a lányok, és igazuk van. A Ludditák az egyik legizgalmasabb zenei formáció kis hazánkban. MC Móki és MC Tita még a Szigeten válaszolt az ALON kérdéseire. Lendületben nem volt hiány.

Szombathelyi pajzánságok: Biztosra mentek

2004.08.19

Győztes csapaton ne változtass! – járhatott az ismert sportmondás a Karneválszínház illetékesei fejében, amikor annak idején kiötlötték az idei stratégiát. A Szombathelyi pajzánságok izgalommentesen hozza a minőségi népszórakoztatás kötelező kűrjeit, nincs bent semmi olyan, ami ne tetszhetne egy nyárvégi karneválon.

Miért néznek hülyének? - Óriásplakátok a Felvonulási téren

2004.08.08

Ötödszörre rendezik meg szeretett székesfővárosunkban az Arc szabadtéri óriásplakát-kiállítást. Az idén mi is arra jártunk, s habár lelkesedési szintünk jóval a honi média átlaga alatt van, ízelítőnek azért készítettünk pár fotót: Hátha másnak jobban bejön.

Hideglelős este a Művészetek Völgyében

2004.07.29

Nem titok, elsődleges cél a Kispál és a Borz kőfejtős produkciója volt Öcsön. De ha már egyszer ott voltunk, kapolcsoztunk is kicsit. Ez utóbbit nálunknál ismertebb emberek is cselekedték: a nagy dínomdánomban egy percen belül sikerült beleütköznünk Eperjes Károlyba és Bajor Imrébe.

Erős külső befolyásoltság - Volt Fesztivál 2004

2004.07.11

Három élményekkel és zenével telített nap Sopronban. A Tankcsapdától a Hiperkarmán át az E-Z Rollersig és még tovább is. Immáron a 12. alkalommal.

Shrek 2: Nem mese ez, gyermek

2004.07.02

Aki szerette a Shrek első részét, annak bejön a morcos, de nagyszívű ogre második kaladja is. Ám mivel az eredeti ötletek elapadásának halovány jelei is mutatkoznak, kicsit már most aggódunk a készülő harmadik epizód miatt. Mellékszál: Meddig lesz szükség hús-vér színészekre?

Gösser-természetfotók a Fő téren

2004.06.18

Persze, lehet fanyalogni, hogy a multinacionális cégek megölik a kultúrát, a reklám meg alapból undorító. A helyzet azonban az, hogy egyik kedvenc sörünk vándorkiállítása egyáltalán nem ciki, ráadásul meg sem akarja pumpolni az államot a Művészet címszó alatt.

Tigrics: Alulreprezentált hangfájlok az éjben

2004.06.13

Hogy miként zajlik le egy kifejezetten komótos léptű gyorstalpaló kurzus a művészet témakörében? Hogy hogyan kerül elő a laptopból a zene Tigrics vezényletével? A PUK-csoport estjén kiderült. De ki ez a Tigrics?

KASZT: Nemcsak egy kasztnak

2004.11.16

Van úgy, hogy a kisvárosban érdekesebb dolgok történnek, mint a nagyvárosban. A jövőre tízéves Körmendi Alternatív Színjátszó Társaság (KASZT) Karinthyász előadása például jókora gombócokat helyezett a minap a nézők torkába. Kik is ők?

Rubens-kiállítás Bécsben

2004.11.06

A bécsi Albertinában december 5-ig látható a barokk egyik legismertebb művészének mintegy 160 darab festménye, rajza és vázlata. A kiállítást a „világ legnagyobb Rubens-gyűjteményének” propagálják. Bennünk van a hiba, hogy a Metropolitan Múzeummal közösen tető alá hozott tárlatot mégsem éreztük elsöprőnek.

Élménybeszámoló: Moszkvában járt az Anima

2004.10.26

Hétvégén Moszkvában adott koncertet az Anima Sound System. A fogadtatásról, a körülményekről, az ottani zenei életről és az orosz valóságról mesélt az ALON-nak Prieger Szabolcs. Azt is megtudtuk, nemsokára új frontemberek érkeznek az Animába, s a soron következő szombathelyi koncertdátum: december 27.

Hagyomány és jelenlét: Dúl Antal Hamvas Béláról

2004.10.23

A Művészetek Házában egy kultikus magyar íróról beszélt a legavatottabb ismerője, Dúl Antal. Hamvas Bélát, ahogyan ő mondta, még akkor is érdemes lesz olvasni, mikor a klasszikusok némelyikét csak a vizsgára készülő diákság veszi kézbe.

Elfriede Jelinek: Nobel-díj és fülledt osztrák belpolitika

2004.10.10

Nemhiába a sok évszádos közös történelmi múlt, ahogy Kertész Imre irodalmi Nobel-díja felkorbácsolta magyar politikai indulatokat, úgy az osztrákok sem egyöntetűen boldogok az idei döntéssel. Különösen a jobboldal morog, Jörg Haider Ausztria meggyalázójának tartja a vitriolos tollú Elfriede Jelinek írónőt. Avagy mi lappang a gazdag szomszéd szennyesében?

Rhyme Time hip-hop fesztivál: Bele a mikrofonba

2004.09.19

Miközben a metálosok a Haladást kívánták megmenteni, néhány száz méterrel odébb az OMK-ban a magyar hip-hop hívei mutattak be jelentős zarándoklatot. Az előbbi eseményt rövid gondolkodás után kihagytuk, az utóbbiról viszont megállapítjuk, hogy siker, mind a színvonal, mind a megjelentek számát tekintve. Persze ilyen nevek mentén ne lenne így: Akkezdet Phiai, Fankadeli, Connections, Deego?!

Kultura.hu: Nem rossz, csak kinek?

2004.09.04

A technikai háttér tízmillió forintból jött ki, és havi további másfél millióba kerül a napokban indított kultura.hu fenntartása. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által gründolt weboldal nem rossz, csak félő, karakter híján kevesen fogják felkeresni.

Lévai Balázs irodalomról, írói hóbortokról, médiáról

2004.08.24

Lévai Balázs az M1-en havonta jelentkező, világhíres szerzőket felvonultató beszélgetéseinek teljes változataiból és az úti beszámolókból könyv született. Ugyancsak Bestseller – A világ nyitott könyv címmel. A szerző múlt héten, az ünnepek előtt járt a szombathelyi . Az irodalmárt az ALON is jól faggatóra fogta.

Sziget 2004 - Élménybeszámoló attitűddel

2004.08.12

A Szigetre száműzött szerencsés kollegánk sokregiszteres esszenciája arról a bizonyos augusztus eleji egy hétről. Koncertek, események, hangulatok, nevek és információk garmadája mindazoknak, kik kíváncsiak arra, mi is van a bulvársajtó és a kereskedelmi média üres beszámolóin túl.

Charles Frazier: Hideghegy

2004.07.30

A hozzám hasonló maradi műélvezők számára nincsen valamirevaló próza valamirevaló történet nélkül. A Hideghegyre ez ügyben nem lehet panasz, a regény zseniálisan ötvözi a romantikát és a hűvös, véres valóságot. Szem nem marad szárazon.

Hopplá Fesztivál, Szentgotthárd

2004.07.26

Így a nyári, a megyénkben tapasztalt uborkaszezon kellős közepén üde színfoltra bukkanunk. Szentgotthárdon a Hopplát idestova 15 éve rendezik meg. Mit tehetünk mást, hát leruccanunk oda a piroskán. Aperitif, Tankcsapda, bluesra-hangoltság.

Esterházy Péter: Bevezetés a szépirodalomba - Az enfarkába harapó posztmodern kelgyó

2004.07.08

Többen tartják még a Harmonia Cælestisen túl is Esterházy főművének. Az azonban bizonyos, hogy kevés olyan kortárs írónk van, akire ne lett volna, ne lenne hatással ez a tavaly újfent kiadott könyv. Ezeken túl az egyszerű halandó pedig akkor jár a legjobban, ha hagyja magát engedni.

Lamantin Jazz Fesztivál 2004

2004.06.21

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre Szombathelyen a Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor. A közel egy héten át tartó események 22-én kedden indulnak. Íme a részletes program és egyéb háttérinformációk a fellépőkről és a kísérőrendezvényekről.

James Joyce-szobor Szombathelyen

2004.06.16

A Fő tér 40-es számú házának falából egy szemüveges, kalapos, sétabotos, íróforma ember bújik elő. James Joyce kultikus regényíró szeretnivaló szobrát stílusosan június 16-án leplezték le. Az ír nagykövettel profán módon a magyar sörökről is sikerült néhány szót váltanunk.

Elindult a ReJoyce 2004: De hol vannak a nézők?

2004.06.11

Rendkívül kellemes művészeti élményeket tudhat maga mögött az a félszáz ember, aki vette a fáradtságot, és csütörtök este ellátogatott a ReJoyce fesztivál nyitányára. Pikáns, hogy fesztivál kapcsán a sajtóban egymásnak üzengető értelmiségnek hűlt helye volt a BDF dísztermében.