Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Műbalhé - Sickratman: Buzi-e vagy?

2004.11.17

Hónapokig sikerült nem írnunk Sickratman lemezéről, de miután a sajtó és a politikai jobboldal után a rendőrség is beszopta Paizs Miklós trükkjét, talán érdemes megnézni néhány gondolat erejéig, mi is ez az egész. Mondjuk az, hogy adva van egy okos, kreatív, izgága figura, aki egy közepes lemezzel ujjai köré csavarja a magyar ugart. (Vigyázat, durva szövegek!)

SoundClash Fesztivál: Generációk találkozása

2004.11.14

Generációk kultuszzenekarai adtak egymásnak randevút Szombathelyen az OMK-ban. Hogy a Quimby, a Pál Utcai Fiúk vagy a Belga nyerte-e a szombat éji népszerűségi meccset, azt nehéz megmondani, de a látottak azt sugallják, nemzedékváltás zajlik a hazai alternatív zenében, és láthatólag az utánpótlásban sem lesz hiány.

Érintés: Japán-nap a Nyitra utcában

2004.10.27

Mindig csábító, ha valakik arra adják a fejüket, hogy bemutassák Japánt. Most sincs ez másként: ha nem is mélységében, de talán új ismeretekhez is jutottunk a szerdai napon. Gésa, teák, bonsai-fák, origami, Kill-Bill-atmoszféra, no meg a napközi szkippelésén felbuzdult gyerekhad.

A Sziget látogatóinak zenei világa

2004.10.24

A 2004-es Sziget Fesztivál ideje alatt az ALON több mint kétszáz kérdőívet töltetett ki a rendezvény látogatóival. Elsősorban a sziget közönségének a zenei ízlését volt hivatva feltérképezni az akció, de áttételesen képet kapunk a hazai fiatalok általános zenei nívójáról is. Belefutottunk néhány érdekes adatba.

Anima: Meglepetés lesz az új énekesnő

2004.10.20

Az Origo internetes magazin Csevegőszobájában járt az Anima Sound System két tagja, Németh Gergely és Prieger Zsolt. Az Anima életében új fejezet kezdődik, de a régi számokat is játszani fogják. Szó esett a közéletről is.

KASZT: Nemcsak egy kasztnak

2004.11.16

Van úgy, hogy a kisvárosban érdekesebb dolgok történnek, mint a nagyvárosban. A jövőre tízéves Körmendi Alternatív Színjátszó Társaság (KASZT) Karinthyász előadása például jókora gombócokat helyezett a minap a nézők torkába. Kik is ők?

Rubens-kiállítás Bécsben

2004.11.06

A bécsi Albertinában december 5-ig látható a barokk egyik legismertebb művészének mintegy 160 darab festménye, rajza és vázlata. A kiállítást a „világ legnagyobb Rubens-gyűjteményének” propagálják. Bennünk van a hiba, hogy a Metropolitan Múzeummal közösen tető alá hozott tárlatot mégsem éreztük elsöprőnek.

Élménybeszámoló: Moszkvában járt az Anima

2004.10.26

Hétvégén Moszkvában adott koncertet az Anima Sound System. A fogadtatásról, a körülményekről, az ottani zenei életről és az orosz valóságról mesélt az ALON-nak Prieger Szabolcs. Azt is megtudtuk, nemsokára új frontemberek érkeznek az Animába, s a soron következő szombathelyi koncertdátum: december 27.

Hagyomány és jelenlét: Dúl Antal Hamvas Béláról

2004.10.23

A Művészetek Házában egy kultikus magyar íróról beszélt a legavatottabb ismerője, Dúl Antal. Hamvas Bélát, ahogyan ő mondta, még akkor is érdemes lesz olvasni, mikor a klasszikusok némelyikét csak a vizsgára készülő diákság veszi kézbe.

Elfriede Jelinek: Nobel-díj és fülledt osztrák belpolitika

2004.10.10

Nemhiába a sok évszádos közös történelmi múlt, ahogy Kertész Imre irodalmi Nobel-díja felkorbácsolta magyar politikai indulatokat, úgy az osztrákok sem egyöntetűen boldogok az idei döntéssel. Különösen a jobboldal morog, Jörg Haider Ausztria meggyalázójának tartja a vitriolos tollú Elfriede Jelinek írónőt. Avagy mi lappang a gazdag szomszéd szennyesében?

.