Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Remekművek a Képtárban

2005.12.19

Először alig hittünk a fülünknek: Rodin Csókja mellett többek között Gauguin, Renoir és Toulouse-Lautrec alkotásai érkeztek vendégségbe a Szombathelyi Képtárba. Aztán kiderült, mindez így igaz: a február 19-ig nyitva tartó Rejtett szépségek című tárlat csak az emlékezetes Thyssen-Bornemissza kiállításhoz mérhető. A városban azért nincsenek plakátok, mert nincs rá pénz.

Kaka, pisa, prosztata: Fábry Sándor az MMIK-ban

2005.12.11

Az ember már csak ilyen gyarló: Betegre tudja röhögni magát egy jól előadott altesti poénon. És mivel ezekből jutott jócskán a szombathelyieknek pénteken Fábry Sándor önálló estjén, jól szórakoztunk. Annak ellenére, hogy kicsit nagyon másra is számítottunk.

25 éve halt meg John Lennon

2005.12.07

Egy Mark David Chapman nevezetű fickó 1980. december 8-án 23 óra 7 perckor öt lövéssel megölte John Lennont. Az esemény negyedszázados évfordulóján Rose kolleganő ellenállhatatlan vágyat érzett egy nekrológra. Mert nagyon szereti a szóban forgót, és ezzel nincs egyedül. „Használjuk fel erőnket álmodozásra.”

Patrick French: Tibet - A jakburgertől a gáznemű sörig

2005.12.02

Gyerekkorom óta olvasok, de harminc éve nem találkoztam olyan megrendítő sorokkal, amelyek ebben a könyvben vannak. Gyengébb idegzetűeknek még a recenzió sem ajánlott. Vegyék tudomásul, hogy Tibet olyan is, meg ilyen is, és Richard Gere díszbuddhista nem tehet semmit a szabad Tibetért.

Moldova György: Az utolsó töltény

2005.11.25

Moldova György önéletírását abban a korban kezdi, amikor Magyarországnak harmincmillió lakosa volt. Ez 1944-ben történhetett, meséli az író önéletírásában, mert akkor tízmillió ember üldözött másik tízmilliót, akiket a harmadik tízmillió bújtatott.

Anima Sound System: Új lemez a láthatáron

2005.12.13

Pénteken este ismét Szombathelyen játszik az Anima Sound System. A helyszín ezúttal a Végállomás, a vendég pedig a brit Nostalgia 77. Az Anima jelenleg egy téli turné keretében az ország nagyvárosait járja, a soron következő nagylemez januárban jön ki We Strike címmel.

Janzsó Barbara képei a Volksbankban

2005.12.10

Janzsó Barbara képzőművész tárlatával második alkalommal lép fel fiatal művészek mecénásaként Szombathelyen a Volksbank. A pénzintézet Thököly utcai fiókjában február végéig tekinthetők meg a képek.

Nádas Péter a Művészetek Házában: Párhuzamos történetek

2005.12.04

Maroknyi, de odaadó néhányak kaphattak pontosabb fogalmat a klausztrofóbia mibenlétéről a kortárs magyar irodalom talán legjelentősebb írójának tolmácsolásban. Beszélgetőtársként Ágoston Zoltán kritikus, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője szegődött Nádas Péter mellé, hogy együtt osszák meg gondolataikat az író új, háromkötetes regénye, a Párhuzamos történetek kapcsán, és „fellebbentsék a sarokban megülepedett port”.

Kepes András a főiskolán: Gerillaharc intelligenciapatronokkal

2005.11.30

„Győzikétől a Világfaluig” címmel tartott maratoni előadást a Berzsenyi Dániel Főiskolán Kepes András, a magyar televíziózás egyik kultikus figurája. A jelenlevők nem csalódtak. A média rejtett mozgatórugóiról beszélő Kepes élőben is roppant értelmes és érdekes figura, aki képes a székhez bilincselni a hallgatót. Elkelne belőle még néhány a televízióban.

Virginia Woolf: Jacob szobája

2005.11.19

Új reneszánsz köszöntött a Virginia Woolf-regényekre. Egységes és vonzó külcsínnel került kiadásra a második világégés után magyarul megjelent öt kötet, némelyik Tandori Dezső új fordításában, és itt van az eddig a nyelvünkön nem létező Felvonások között és a Jacob szobája is.

.