Hirdetés

látnivalók

Teszteltük a Szent Márton-utat

2007.06.28

Szent Mártonról és a hozzá kapcsolódó, egyre terebélyesedő megmozdulásokról leginkább novemberben esik szó, pedig Szent Márton velünk lehet máskor is, ha vesszük a fáradságot. Illetve ne is a fáradságot vegyük, hanem inkább a pihenést: rázzassuk ki magunkból a hétköznapi gondokat. Például a Via Sancti Martinin Szlovénia felé. Az útvonalnak négy megállóját jártuk végig.

Holdfény Liget, Gyöngyösfalu - Ha kinőttük a Kalandvárost

2007.06.01

A Szombathelytől gépkocsival mindössze 15 percre található Holdfény Liget szabadidőközpont kellemes kikapcsolódást jelentett az ALON munkatársának. Pedig nem is indult minden zökkenőmentesen.

Bükfürdő új csúszdái

2007.05.26

Négypályás csúszdakomplexummal gazdagodott a büki strand. A rendszer egyik különlegessége az úgynevezett hagymacsúszda - amiből Magyarországon összesen három van -, a másik pedig az, hogy a csúszdák használata ingyenes. Pontosabban benne van a jegy árában. Az avatón ott voltunk. .

Kötélpálya és nyársaló - Megújult a szombathelyi Parkerdő

2007.04.25

Egy komoly ünnepség keretében adta át a szombathelyi erdészet a megújult Parkerdőt. A büfé mellett egy elkerített, gusztusos játszópark nyílott, a futók és sétálók új erdei pályákat jussoltak, és négy új nyársaló is épült. Ez utóbbiban egy társaság lendületből tüzet rakott, de eloltatták velük, mert éppen tilalom van.

A Savaria Múzeum

2007.04.19

A környék idegenforgalmi nevezetességeit bemutató eddig valamiért kimaradt a Savaria Múzeum. Vas megye egyik legismertebb, legnagyobb múlttal rendelkező, polgári kezdeményezéssel létrehozott kulturális intézménye két állandó kiállítással és rendszeresen újuló időszaki kiállításokkal várja az érdeklődőket.

Vízműtörténeti Múzeum, Szombathely

2007.04.10

Szombathely összességében kellemes hely, de olyan sok mutogatnivalója nincs – mondják gyakran az idegenforgalmisok. Ez akkor igaz, ha elsikkadunk az érdekes részletek felett, melyek száma viszont végtelen. Például a Váci utcai panelek mögött lapuló Vízműtörténeti Múzeum, melyhez csak Szegeden van hasonló, és melyből gyönyörűen kiolvasható a város kétezer évének története.

Hévíz télen: Tavirózsák az óriásszállodák árnyékában

2006.12.25

Hévíz már rég nem az, amilyennek képzeletünkben él. Európa legnagyobb biológiailag-aktív termáltava még a helyén van, a víz felett gomolygó, téli gőzben éppen olyan jó elmerülni, mint valaha, de a városkába áramló turistaáradat már alig mozdul ki a hegyoldalba épített sokcsillagos nagyszállodákból. Magyarország leggazdagabb vidéki települése valószínűleg ezt annyira nem bánja. Helyszíni élmények a téli Hévízből.

Cák - Későnyári séta

2006.10.11

A napsütéses kora tavaszi és későnyári napokon nehezen viseljük az otthoni falakat. Ilyenkor valami mágnesként vonz bennünket a civilizáció által kevéssé érintett helyek felé. Így került a képbe a minap a Kőszeg-hegyaljai kisfalu, Cák, amely szerencsére alig változott a világgal az elmúlt évtizedekben. Néhány óra menedék a taposómalomból. .

Bükfürdő nyáron - Strandteszt

2006.07.30

Hosszú kihagyás után tavaly , hogy megfogadjuk: nyáron is leteszteljük az ország egyik legismertebb fürdőjét. Négyen több mint 10 ezer forintot hagytunk a bejáratnál, majd bent visszafogottan nagyjából ugyanennyit költöttünk, cserében viszont volt egy iszonyúan jó napunk. Tapasztalatok, árak, .

Leteszteltük: Az új szombathelyi termálfürdő

2006.06.29

Nem egy Ibiza, még csak nem is , vagy . De ha a realitások talaján maradunk és félretesszük a sznobizmust, az sem lehetetlen, hogy jobban érezzük magunkat a nagy fák alatt, mint a fent említett helyeken. Elvégre cseppet sem törvényszerű, hogy a legdrágább étteremben essen legjobban a pörkölt. Sőt.

Az Alpannonia projekt - Pénz van a bakancsban?

2006.04.09

A világviszonylatban is kiemelkedő osztrák idegenforgalmi kreativitás újabb produktummal állt elő. Egy Semmeringből induló, 90 kilométeres túraútvonalat – és annak leágazásait – mindenféle élményelemekkel tarkítják, ami így már nem csak a bakancsos-keményvonalas túrázóknak lehet vonzó. Az osztrákok bevették a buliba a kőszegieket is: ott lesz az út másik vége. Oda kellene figyelni, mert rajtunk múlik, mit tudunk kihozni belőle.

Őszi séta Rohoncon (Rechnitz)

2005.10.03

Valamikor a régi szép időkben, lapunk indulása után nem sokkal már beszámoltunk . A határ menti osztrák kisváros azonban nemcsak nyáron vonzó kirándulócélpont. Szőlők, kertitörpék, játszóteres vízpart. .

Szentgotthárd: Séták a nyugodt nyugaton

2005.05.24

A legnyugatibb magyar kisvárosban járva választ kapunk arra a cseppet sem történelmi, de annál izgalmasabb kérdésre, milyen lenne egy átlag magyar kisváros, ha nem táboroznak le ideiglenesen nálunk az oroszok, illetve milyen lenne Ausztria, ha ők látják vendégül őket egy kicsit hosszabban. Szentgotthárd és környéke izgalmakban kevésbé, inkább nyugodalmas sétákban erős.

Bükfürdő télen

2005.01.05

A megannyi újonnan nyílt vagy frissen felújított nyugat-dunántúli fürdő kissé hátérbe szorítja a műfaj nagy klasszikusát, a büki fürdőt. Érdemtelenül. Bük, köszöni szépen, jól érzi magát, akárcsak a vendégei, főleg, ha azok mélyebben a zsebükbe nyúlnak. Tapasztalatok, árak, .

A Fertő-tó osztrák oldala (2) - Kismarton

2004.11.25

A Fertő-tó körüli kirándulásunk második részében Kismarton (Eisenstadt) az úti cél. Burgenland fővárosa egyben az Esterházyiak családi fészke, s az ősi kastély ma sem akármilyen látványosság.

Vulkán Fürdő, Celldömölk

2007.06.06

Hallottunk jót is, rosszat is a celldömölki fürdőről, így a szokásosnál is kíváncsibban utaztunk strandot tesztelni a lábához. Egy kellemes nap után arra a következtetésre jutottunk, hogy Vulkán Fürdő nem több és nem kevesebb, mint egy kisváros szerethető strandja. Annak viszont korrekt - igaz, furcsa árképzéssel.

Szelestei fürdőmustra

2007.05.30

A vize kissé sárga, enyhén opálos, de ez nem zavaró, sőt. A szelestei fürdő nem túl olcsó hely, de cserébe tisztaságot és nyugalmat kapunk. A fák egyelőre még kicsik, zsúfoltabb napokon jobb, ha viszünk napernyőt. Összességében nem csalódtunk.

Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum, Egyházashetye

2007.05.24

Vas megye irodalomtörténeti múltja; döbbentünk rá újfent a napokban; meglepően gazdag. Az újrafelfedezés akkor jött, amikor, kicsit szembehaladva a korral, bekukkantottunk Egyházashetyére, hogy leellenőrizzük: áll-e még Berzsenyi Dániel szülőháza.

A szombathelyi római fürdővel kapcsolatos elképzelések

2007.04.22

Az eddig napvilágot látott városfejlesztési tervek közül az egyik legígéretesebb a fürdőé. Az elképzelések szerint egy 21. századi római élményfürdő épülne, élménymedencékkel és szaunavilággal. Egy ilyen létesítmény radikálisan átszabná a város turisztikai lehetőségeit. Viszont sok a bizonytalan tényező.

Szent György-hegy: Bazaltorgonák és tévelygések

2007.04.14

A tervezett tízperces kocsiból-kiugró gyorsvizit helyett négyórás bolyongás kerekedett a Szent György-hegyi bazaltorgonák alatt, felett és mellett. Amit aztán egyáltalán nem bántunk, de legközelebb bakancsot és térképet azért viszünk. Tegyenek önök is így. Szájbergyerek a hegyen.

Látványképek a tervezett Iseum-fejlesztésről

2007.04.04

Az Iseum-fejlesztési elképzelésekről múlt héten tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen. Akkor látványképeket is ígértek, melyeket mi nagy ravasz módon megvártunk. Már csak azért is, mert a jelenlegi – hihetetlenül lepangott -Iseumban készült képekből jobb minél kevesebbet mutogatni.

Megújult burgenlandi magyar várak

2006.10.28

„Ki hitte volna, hogy kőszegtől alig pár kilométerre csodálatos várkastélyok bújnak meg az Alpok vonulatai között?” – csodálkozik rá a látványra a Vista-csoport kötelékeibe tartozó Go.hu újságírója.

Esterházy Kastélymúzeum, Fertőd

2006.10.03

A fertődi kastélyt valójában mindenki megnézte már, mégis kevesen látták. Mert nincs az az iskola, ahonnét ne szerveztek volna ide osztálykirándulást, de ezekről a kirándulásokról meg nem pont a műemlékek maradnak meg a gyarló emlékezetben… Ennek tudatában megszavaztuk, hogy az Esterházy-kastély megér egy szombat délelőttöt.

A Szajki-tó - Strandteszt

2006.07.25

Látnivalók

Még az árak is rendben vannak.

A burgenlandi vendéglátók rástartoltak a szombathelyiekre

2006.05.14

Az osztrákok úgy számolnak, a Szombathelyen és környékén lakók 20 százaléka hajlandó lenne többet költeni a minőségi termékekre. Így őket is megcélozza az a burgenlandi kezdeményezés, amely 30 „top ínyenc” vendéglátó összefogásából született. A vállalkozók május 20-án és 21-én nyílt napokon programokra és kóstolóra invitálnak mindenkit. Az újságírókat már előzetesen boroztatták, pálinkáztatták és kolbászoztatták. Bevállaltuk a helyszínelést.

Szombathely a magasból

2005.11.09

A megye településeit madártávlatból bemutató sorozatunk a megyeszékhelyhez érkezett. Mindannyiunk számára ismerős tájak és épületek ismeretlen szemszögből, avagy ?

Külföldiek Szombathelyről, Vas megyéről

2005.08.12

„Szinte minden utat le lehet rövidíteni kapukon és átjárókon. Más városokban is vannak ilyenek, de ennyi és ilyen jól elhelyezett átjárót még sehol máshol nem láttam. És milyen gyönyörűek!” – írja utazási feljegyzéseiben Szombathelyről egy külföldi turista. Vajon hogyan látják városainkat a távolról érkezettek?

Zalaszentgrót - Termálfürdő

2005.05.12

Hogy finoman fogalmazzunk, a Zalaszentgrót nem tartozik Nyugat-Dunántúl legismertebb fürdői közé. Tegyük gyorsan hozzá azt is: addig jó nekünk. A Zala, Vas és Veszprém megye határán megbúvó újdonsült intézmény ugyanis éppen hogy non-professzionalizmusával és a világtól való elzártságával dobogtatta meg szívünket.

A Lenti Gyógyfürdő

2004.12.16

A lenti fürdő egy kisváros kis fürdője, annak minden lehetséges szeretnivaló előnyével és fejcsóválásra okot adó hátrányával. Akik számára a nyugalom és a kellemes meleg víz fontosabb a szolgáltatások listájának hosszánál, azok egy nagyon vonzó helyet találnak a zalai végeken.

A Fertő-tó osztrák oldala (1) - Ruszt

2004.11.15

A Fertő-tó osztrák oldala évtizedekig el volt zárva a magyar turisták elől, így még a közelben lakóknak is misztikus, egzotikus helynek számított. Most már szabad a vásár, de részben még mindig fehér foltnak számít a tó túloldala. Kétrészes írásunk első részében Európa legnagyobb sóstavát és egy festői kisvárost, Rusztot mutatjuk be.

.