Hirdetés

Hirdetés

látnivalók

A Ság-hegy

2004.10.07

A Celldömölk mellett emelkedő Ság-hegy Vas megye első, egyben Magyarország legkisebb tájvédelmi körzete. Megmászása nemcsak a tájtól elütő mikroklíma, a különleges állatkák és az unikális vegetáció miatt ajánlott melegen. Az igazi élményt az jelenti, hogy a század eleji kőbányának köszönhetően besétálhatunk egy hajdani vulkán torkába.

Körmend - Egynapnyi város és látnivaló

2004.07.08

Körmend többnyire a központjában található Batthyány-kastély és a háromszoros bajnok kosárlabdacsapata miatt nevezetes. Tévedünk azonban, ha csak ennyit vélünk érdemesnek látni belőle. Ebben a kisvárosban ugyanis, ha egy hetet nem is, de egy napot vígan el lehet itt tölteni.

Szombathely - Múzeumfalu

2004.05.26

Az ország másodikként nyílott skanzene a leglátogatottabb szombathelyi múzeum. A láthatóan jól karbantartott – és gyarapodó – népi épületegyüttes csendes szigetként húzódik meg a város nyüzsgésében. A Vasi Múzeumfalu jó hely, de nem mindegy, hogyan közelítünk hozzá.

A győri élményfürdő

2004.04.26

Érdekes, gusztusos, használható, ám cseppet sem olcsó a tavaly ősszel átadott győri élmény- és termálfürdő. A hivatalosan Rába Quelle nevezetű intézményben tizenhárom medencét számláltunk össze, tényleg sokféle vízikütyüvel, plusz vízesés, óriáscsúszda, medencebár meg sok minden.

Smidt Múzeum, Szombathely

2004.03.01

Batthyányi dolmánya, Széchenyi levele, tolla és sétabotja, Liszt Ferenc órája, hogy csak néhány érdekességet ragadjunk ki a vitrin alatti dolgokból. Szombathelyre látogató valamirevaló turista nem hagyja ki ezt a különleges hangulatú magángyűjteményt, amely annyira elüt az unalmasan jól nevelt múzeumoktól.

Várkertfürdő, Pápa

2004.01.22

Pápán van fürdő? – kerekedik a szemük csodálkozva mindazoknak a szerencséseknek, akiknek elkezdem mesélni az élményeket. Van, bizony, nem is akármilyen. A közelmúltban nyílott pápai fürdő talán kevésbé előkelő, mint vetélytársai, ám van néhány nagyon szerethető vonása.

Advent Bécsben: Mézes, diós, lampionos

2003.12.14

A karácsony előtti Bécsben maga a Meseország elevenedik meg, hol valódi népmesei, hol műmesei elemekkel. Ha képesek vagyunk eltekinteni néhány földi apróságtól, no meg a megfelelő irányba indulunk el, gyermekkorunk álomkarácsonyában találhatjuk magunkat.

Szombathely - Uszoda és a termálfürdő

2003.09.01

Az új Tófürdő megnyitásával kicsit mostohagyerek státuszba került az uszoda, s még inkább a hozzá tartozó termálfürdő. Jogos-e a lefokozás? Erre voltunk kíváncsiak látogatásunkkor.

Szombathely - Az új Tófürdő

2003.06.24

A név és a helyszín kivételével – hál’ istennek - semmi sem emlékeztet az ugyanilyen nevű elődre. Szombathely városi strandja pofás, kulturált és használható, mi több, az árak is bizonyos határokon belül maradnak. Ám nem árt tudni: ez nem termálstrand, a víz bizony hűvös.

A Jeli arborétum

2003.05.27

A Jeli arborétum szemkápráztató rododendronjairól híres. A leggondozottabb Vas megyei növénygyűjtemény azonban nem csak ennyi.

Szombathely - Fő tér

2003.05.24

Bár kiemelkedő látnivaló hiányában az útikönyvek kissé mostohán kezelik, semmi kétség, Szombathely szellemi központja a terebélyes Fő tér.

Jáki templom

2004.07.08

A jáki templom nemcsak hazai szemmel páratlan alkotás. A román kori épület gótikába hajló díszítéseivel, rafinált arányaival szelíden emlékeztet elmúlásra és örökkévalóságra. A jáki templom különös ötvözete a földi és égi szépségnek. Tankönyvekben is gyönyörű, de valódi arca csak a hűvös falak tövében rajzolódik ki igazán. .

Herberstein: Minden együtt, természetesen

2004.06.06

Festői hegyek-völgyek, lakott várkastély, állat- növény- és szoborpark, művészeti kiállítások, történelmi kertek, játszóterek máshol is vannak. Ám valószínűleg kevés hely van a világon, ahol mindezt egyszerre kapjuk. Herberstein, a magyar határtól félóra autóútra fekvő kirándulóparadicsom atmoszféráját azonban nemcsak ez a komplexitás adja.

A szombathelyi székesegyház

2004.05.14

Magyarország egyik legnagyobb temploma 23 év megfeszített munkájával épült, hogy aztán a második világháború végjátékában egy pillanat alatt rommá legyen. Hefele Menyért ötezer fő befogadására alkalmas főműve azóta sem lett teljesen helyreállítva, de az arányok harmóniáját változatlan formájában megcsodálhatjuk.

Kőszeg - Hétforrás

2004.04.19

Az első tavaszi napsütés még a magunkfajta elvetemült internet-őrülteket is kirándulásra csábítja. Tősgyökeres Vas megyeiként évente egyszer legalább megcélozzuk a Hétforrást, mely a Kőszegi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelyének számít.

Szombathely - Berzsenyi tér

2004.01.30

Egyes vélemények szerint a Berzsenyi tér és a hozzá kapcsolódó Templom tér az ország legszebb barokk épületegyüttese. Ez a vetület nyilván ízlés dolga, ám kétségtelen, műemlékek szempontjából a legsúlyosabb szombathelyi helyszín.

A sárvári fürdő télen

2004.01.04

Több mint egy év telt az új sárvári fürdő fedett részlegének átadása óta. Látogatásunkkor leginkább arra voltunk kíváncsiak, mennyire sikerült megőrizni a kezdeti színvonalat, mennyit is ér valójában a fürdő az újdonság varázsának elmúlta után.

Velem - Elbújni jó

2003.11.04

Dunántúl legmagasabb hegye, az Írottkő szomszédságában szerényen megbúvó Velem település bár közel egy évszázada áll a turizmus középpontjában, valami csoda folytán meg tudta őrizni báját és természetes romlatlanságát.

Mönichkirchen - Rollerpálya az Alpokban

2003.07.25

Ausztriában egyedülállónak hirdeti magát a mönichkircheni hegyi rollerpálya. Megnéztük. Ha nem is világcsoda, kétségtelenül szórakoztató alpesi környezetben két és fél kilométer hosszan lezúgni a hegyről.

Szombathely - A Romkert

2003.06.02

Ha Szombathelyen igazából bele akarunk szippantani a város történelmébe, a letűnt korok hangulatába, ezt leginkább a Romkertben tehetjük meg.

Őrség: Túraajánlatunk

2003.05.24

Magyarország legnyugatibb tájegysége túlságosan is mesebeli ahhoz, hogy egy villámlátogatással letudható lenne. Túraajánlatunkat inkább kedvcsinálónak szánjuk az Őrséghez.

Szombathely - Kalandváros

2003.05.24

2002 augusztusában nyitotta kapuit Európa egyik legnagyobb és egyben legbarátságosabb játszótere. A Kalandváros garantált élmény a gyerekeknek, s pár óra lélegzetvételi esély a felnőtteknek.

.