Hirdetés

Hirdetés

látnivalók

A Fertő-tó osztrák oldala (2) - Kismarton

2004.11.25

A Fertő-tó körüli kirándulásunk második részében Kismarton (Eisenstadt) az úti cél. Burgenland fővárosa egyben az Esterházyiak családi fészke, s az ősi kastély ma sem akármilyen látványosság.

A Ság-hegy

2004.10.07

A Celldömölk mellett emelkedő Ság-hegy Vas megye első, egyben Magyarország legkisebb tájvédelmi körzete. Megmászása nemcsak a tájtól elütő mikroklíma, a különleges állatkák és az unikális vegetáció miatt ajánlott melegen. Az igazi élményt az jelenti, hogy a század eleji kőbányának köszönhetően besétálhatunk egy hajdani vulkán torkába.

Körmend - Egynapnyi város és látnivaló

2004.07.08

Körmend többnyire a központjában található Batthyány-kastély és a háromszoros bajnok kosárlabdacsapata miatt nevezetes. Tévedünk azonban, ha csak ennyit vélünk érdemesnek látni belőle. Ebben a kisvárosban ugyanis, ha egy hetet nem is, de egy napot vígan el lehet itt tölteni.

Szombathely - Múzeumfalu

2004.05.26

Az ország másodikként nyílott skanzene a leglátogatottabb szombathelyi múzeum. A láthatóan jól karbantartott – és gyarapodó – népi épületegyüttes csendes szigetként húzódik meg a város nyüzsgésében. A Vasi Múzeumfalu jó hely, de nem mindegy, hogyan közelítünk hozzá.

A győri élményfürdő

2004.04.26

Érdekes, gusztusos, használható, ám cseppet sem olcsó a tavaly ősszel átadott győri élmény- és termálfürdő. A hivatalosan Rába Quelle nevezetű intézményben tizenhárom medencét számláltunk össze, tényleg sokféle vízikütyüvel, plusz vízesés, óriáscsúszda, medencebár meg sok minden.

A Fertő-tó osztrák oldala (1) - Ruszt

2004.11.15

A Fertő-tó osztrák oldala évtizedekig el volt zárva a magyar turisták elől, így még a közelben lakóknak is misztikus, egzotikus helynek számított. Most már szabad a vásár, de részben még mindig fehér foltnak számít a tó túloldala. Kétrészes írásunk első részében Európa legnagyobb sóstavát és egy festői kisvárost, Rusztot mutatjuk be.

Jáki templom

2004.07.08

A jáki templom nemcsak hazai szemmel páratlan alkotás. A román kori épület gótikába hajló díszítéseivel, rafinált arányaival szelíden emlékeztet elmúlásra és örökkévalóságra. A jáki templom különös ötvözete a földi és égi szépségnek. Tankönyvekben is gyönyörű, de valódi arca csak a hűvös falak tövében rajzolódik ki igazán. .

Herberstein: Minden együtt, természetesen

2004.06.06

Festői hegyek-völgyek, lakott várkastély, állat- növény- és szoborpark, művészeti kiállítások, történelmi kertek, játszóterek máshol is vannak. Ám valószínűleg kevés hely van a világon, ahol mindezt egyszerre kapjuk. Herberstein, a magyar határtól félóra autóútra fekvő kirándulóparadicsom atmoszféráját azonban nemcsak ez a komplexitás adja.

A szombathelyi székesegyház

2004.05.14

Magyarország egyik legnagyobb temploma 23 év megfeszített munkájával épült, hogy aztán a második világháború végjátékában egy pillanat alatt rommá legyen. Hefele Menyért ötezer fő befogadására alkalmas főműve azóta sem lett teljesen helyreállítva, de az arányok harmóniáját változatlan formájában megcsodálhatjuk.

Kőszeg - Hétforrás

2004.04.19

Az első tavaszi napsütés még a magunkfajta elvetemült internet-őrülteket is kirándulásra csábítja. Tősgyökeres Vas megyeiként évente egyszer legalább megcélozzuk a Hétforrást, mely a Kőszegi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelyének számít.

.