Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Nagybányai művészet - ma

2006.09.12

Immár tizenegyedik alkalommal került megrendezésre, s még jelenleg is tart a Nagybányai Képzőművészeti Egyesület – Felsőbányai Tájképfestő Telepe. Ez a kezdeményezés, mely lényegében az egykori nagybányai művésztelep folytatásaként értékelhető Tőkés László királyhágómelléki református püspök és Véső Ágoston, Munkácsy- díjas festőművész „gyermeke”. Mint a rendezvény immár második éve résztvevő tagja, szeretném megyénk művészetszerető közönségét minderről röviden tudósítani.

Palkó István-dokumentumfilm bemutatója (BDF, szept. 11)

2006.09.03

A Palkó István élete című dokumentumfilm bemutatójára szeptember 11-én 17 órakor kerül sor a Berzsenyi Dániel Könyvtár előadótermében.

Újdonságok és érdekességek a 2006-os karneválon

2006.08.22

A Romkert barátságos fái alatt a Savaria Karnevál szervezői még utoljára összehívták a sajtó képviselőit, hogy újabb információkkal szolgáljanak az elkövetkezendő hétvégével kapcsolatban. Ezek közül mi az újdonságokat és az érdekességeket mazsoláztuk ki. Például debütál a rágózacskó, variálódik a vásár és a felvonulás jellege is.

Karneválszínházi bemutató - Hans Sachs: Karneváli komédiák

2006.08.19

Veres András püspöknek köszönhetően soha nem látott marketinget kapott a Karneválszínház idei előadása, amely annyira pajzán, hogy még a tizenkettes sárga karika is túlzás lenne: a hosszú szoknya alól csak Dobó Kata combja villan ki olykor, és az utalások is inkább ötletesek, mintsem merészek. Hans Sachs mester és a Karneválszínház a tízparancsolat magvát próbálja belénk csöpögtetni a humor és az egészséges életöröm eszközével, s a végeredmény ismét szeretnivaló, szórakoztató, minőségi produkció.

Évi hétnyi zenei mozaik - Sziget Fesztivál 2006

2006.08.17

Megérkezett a Szigetről az ALON munkatársa, aki kellően leamortizálta magát az egyhetes kiküldetés alatt, és most próbálja kikanalazni a zenei forgatag velejét, bizonyítva, micsoda kaleidoszkóp-szerű ez a tág voltában is zárt világ. Első nekifutásra tehát szigorúan zenei szüret következik: Radiohead, Placebo, Iggy and The Stooges, Scissor Sisters, Silent Disco, Robert Plant, Dévényi Tibi bácsi és a többiek. No és maga a nagy Sebeők János, de ő más összefüggésben. .

Nem középiskolás fokon - Portréfilm-premier Palkó István életéről

2006.09.12

A után az alkotópáros egyik tagja, Horváth Zoltán ismét Szombathely kulturális életének egyik tótumfaktumát kapta filmes lencsevégre. A filmben megelevenednek a 93 év törekvései-történései, melyek között a legfontosabb a Vas megyei felsőoktatás elindítása és fejlesztése. Palkó István emellett első igazgatója volt a Nagy Lajos Gimnáziumnak, első főszerkesztője az Életünknek.

Helyzetek és gyakorlatok - Szigeti életképek

2006.08.23

Újra visszafogadott minket a szokott menetrendű élet. Kissé talán még mindig ziláltak az érzékeink, de már szokjuk a csendes megszokottságot. Az élményeinket is lassan bevalljuk. Itt egy csokorral belőlük: reggeli kornyadozások, komikus esetek, a zene peremvidékei, bágyadt Lovasi, Vuk, koncertkutya, Szombathelyre kívánkozó verbálköltészet és a többi. A Szigetről még egyszer, másként.

Nehéz nap éjszakája: Kispál és a Borz originál Őriszentpéteren

2006.08.21

Nekiindulni az Őrség erdőségeinek mindig bőven jár meglepetésekkel. Most különösen. Magából a fő attrakcióból, az 1987-es, eredeti felállású zenekarból ugyan csak csökkentett játékidőt kapok, de az érdekes körítést se szabad kutyaszámba venni, éjszakai stoppolással, Hobo-rajongó negyvenesekkel és árokba fordult Trabanttal. Zene, kaland, ilyesmi.

Hans Sachs mester védelmében

2006.08.17

„Megvallom, elsősorban nem a püspök úr döntése döbbentett meg – ez tisztségével járó joga –, hanem annak indoklása.” Dúró Győző, a Karneválszínház művészeti vezetője írásában Veres András reagál, mely szerint Hans Sachs darabjai nem mutathatók be az Egyházmegyei Kollégium udvarán.

Cromwell Ifjúsági Színtársulat: Meleg-helyzet

2006.08.14

Rendhagyó előadást láthatnak a szombathelyi nézők az MMIK-ban augusztus 22-én kedden. A homoszexualitás ugyanis még mindig kényes témának számít, különösen egy olyan konzervatív városban, mint Szombathely. A középiskolás korú szereplőket is kifaggattuk arról, hogy mi is ez az egész, aminek már a próbáit is „mindenki furcsállta.”

.