Hirdetés

Hirdetés

ALON-könyvajánló

Vágvölgyi B. András: Tarantino mozija

2005.01.31

Egy Quentin Tarantinóról szóló könyv a Kill Bill-t követően pusztán az idő kérdése volt. Médiaérzékeny híveként és avatottságában a mestert illetően csak Vágvölgyi jöhetett szóba. Szinte adja magát az együttállás, a csillagok kémlelése nélkül is.

Charles Frazier: Hideghegy

2004.07.30

A hozzám hasonló maradi műélvezők számára nincsen valamirevaló próza valamirevaló történet nélkül. A Hideghegyre ez ügyben nem lehet panasz, a regény zseniálisan ötvözi a romantikát és a hűvös, véres valóságot. Szem nem marad szárazon.

Könyvajánló - Saul Bellow: Ez van

2004.05.19

Rendben, 1976 Nobel-díjas írójának ennél fontosabb könyvei is akadnak. Ennek tudatában viszont tét nélkül belefeledkezhetünk a négy régebbi és az egy újabb keletű novellába, kóstolgathatjuk ízárnyalataikat, bámulhatjuk cizelláltságukat

ALON-könyvajánló - Paul Auster: Timbuktu

2004.01.24

Kutyás történet írni roppant veszélyes vállalkozás, cudarul bele lehet futni valami százszor megírt közhelyszerű példázatba. A Timbuktu kutyás történet, de Paul Auster magabiztosan kikerüli a buktatókat, hogy egy fájdalmasan gyönyörű regénnyel ajándékozzon meg minket, csak úgy csuklóból.

ALON-könyvajánló - Térey János: Sonja útja a Saxonia mozitól a Pirnai térig

2003.12.17

Van úgy, hogy az ember úgy érzi valaminő katarzisként ható élmény hatására, hogy ezt így és csakis így érdemes csinálni. Térey János egy későbbi korban kétségtelenül tananyag lesz. (Vigyázat, igazi kultúrmélyvíz, csak úszóknak. – A szerk.)

Marton László Távolodó: Ezeregy rémes éjszakám legszebb meséi

2004.12.18

Kedves fiatalok, ha képben akartok lenni, mikor is a sörök mellett az idősebb kollega élménybeszámolóit hallgatjátok a nyolcvanas évekről, Marton László Távolodó szösszenetei használható viszonyítási pontnak szolgálnak. Vas megyei vonatkozások is vannak, ismerős nevekkel.

Esterházy Péter: Bevezetés a szépirodalomba - Az enfarkába harapó posztmodern kelgyó

2004.07.08

Többen tartják még a Harmonia Cælestisen túl is Esterházy főművének. Az azonban bizonyos, hogy kevés olyan kortárs írónk van, akire ne lett volna, ne lenne hatással ez a tavaly újfent kiadott könyv. Ezeken túl az egyszerű halandó pedig akkor jár a legjobban, ha hagyja magát engedni.

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Azért élek, hogy elmeséljem az életemet

2004.04.02

Gabriel García Márquez elképesztően népszerű Dél-Amerikában. Száz év magány című könyvének eladási számait ott csak a Biblia és a Don Quijote múlja felül. Esőerdőként burjánzó önéletrajzának első része arra nézve nem ad konkrétan tanácsot, hogyan lehet valakiből nagy író, de mégiscsak itt van elásva a kutya.

ALON-könyvajánló - Csányi Vilmos: A lény és az őrző

2004.01.08

A népszerű magatartáskutató novelláskötettel állt elő. Mivel a különös történeteken erősen átsüt írójuk igazi szakterülete, egyedi zamatú és rendhagyó irodalmi koktélokba kóstolhatunk bele. Csányi szellemi nagypályán játszik.

ALON-könyvajánló - Leonard Cohen: A kedvenc játék

2003.08.14

A kultikus kanadai énekes első regényének magyar fordítására négy évtizedet kellett várnunk. Szerencsére az igazán jó könyveket nehezen koptatja az idő. Leonard Cohen regényét ma is élvezet olvasni.

.