Hirdetés

Ez történt 2013-ban, szerintünk

2013.12.31. 17:28

12 hónap krónikája az Alon.hu szűrőjén keresztül.

Hirdetés

szombathely, légifotó

 
Január
 
Alig csúszott le az újévi pezsgő, máris futunk átadni a járási hivatalt. Akkor azt hittük, rövidesen megértjük, milyen intézmények hogyan és mért változtak, de erről időközben már letettünk.  Hende Csaba és Puskás Tivadar bejelentenek egy új 3 kilométeres szombathelyi kerékpárutat, amiről azóta sem tudunk semmit.  Parais István lesz az Agora új igazgatója. Jordán Tamás Bessenyei-díjat kap, nagyszabású konferenciát tartanak a járműipari központról. Tabudöntögető kiállítást nézünk Bécsben,
 
Február
 
Olvasóink osztályozták a szombathelyi polgármester és a frakciók munkáját. Egyre több a kátyú. A Jobbik annyira sikeres sajtótájékoztatót tart a Haladásról, hogy még minket is beidéznek a rendőrségre. A baloldal bejelenti a nagy Vas megyei összefogást, mi meg megpróbálunk pénzt keresni az interneten, de nem sok sikerrel.  Puskás Tivadar nekiáll öltönyben és télikabátban kátyúzni, az összhatás erősen szürreális. Molnár Miklós alpolgármesterrel a jelenlegi pénzügyekről és gazdaságról, Melega Miklós levéltárossal az egykori Szombathelyről beszélgetünk. Puskás Tivadar bejelenti, hogy 6,4 milliárdos beruházással digitális kultúrközpont lesz az egykori orosz laktanyából.  Kicsit elkapkodták ezt a bejelentést” – fordult meg az Alon tudósítója fejében a gondolat többször a majd egyórás bejelentés közben.
 
Március
 
Gyöngyösi Márton jobbikos politikus ellen Szombathelyen  utcai tiltakozás folyik, mi viszont arról is beszámolunk, mi hangzott el a falak között. Regionális hírportál találkozóra utazunk Kecskemétre. Megnyílik az első állandó kiállítás az Iseumban, tetőzik a bioerőmű vita, a politika meghátrál, nekünk ez annyira nem tetszik. Miközben Szombathely napfényben ünnepli az 1848-as forradalmat, az M1-es autópályán a kormány képletesen belebukik a márciusi hóesésbe.  A SEK két oktatója komoly szakmai díjat kap. A szombathelyi Fő téren is megkezdi a rezsiharcot a Fidesz, majd szexista kérdéseinkkel a rendőrséghez forduljunk. Választ nem kaptunk, de azóta még annál is szűkszavúbbak lettek. Egy váratlan fordulattal kirúgják Németh Gábor Szova-vezért,  azzal a hihető indokkal, hogy a cég nem volt elég polgárbarát. Most már biztos az.
 
Április
 
Majdnem elhitetjük, hogy osztrákok építik fel az új 86-os utat. Megkezdődik a termelés a Nestlé új büki gyárában, milliárdos sikkasztással vádolják a MÁV Vasjármű Kft. öt korábbi vezetőjét. Rendbe teszik a Csónakázótó szigetét, a végeredmény körül megoszlanak a vélemények. Nekünk tetszik. Búcsú a kékcsempés belgyógyászati tömbtől. Celldömölkön átadják a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontot. Immár a szombathelyi utcákon is végigsétálhatunk a magyar Google Street View segítségével. Szombathelyen koncertet ad a Sepultura, Orbán Viktor Jákon félig felújított templomot avat. Tetőzik a trafikosztási ügy. Ángyán József meredek dolgokat mond szombathelyi előadásán.
 
Május
 
Kiderül, hogy alig van diák a SEK-en, közelebbről megvizsgáljuk a szombathelyi parkokat. Az önkormányzat eladásra kínálja a Fő téri nagycsemegét, amit később meg is vesznek. Szombathelyen elemez Török Gábor, megérkezik Don Bosco ereklyéje. Lakossági fórumot tart Gyurcsány Ferenc, amin megjelenik Ipkovich György és Czeglédy Csaba is. Az ÁNTSZ ideiglenesen bezáratja az MMIK-t. Alig lézengenek érdeklődők a magyar hősök napjának ünnepén, Csernus Imre viszont teltházat produkál a Savaria moziban. Tragikomédiába fullad a kormány párválasztós estje. Egy szakértővel a Vas megyei borokról beszélgetünk. Ez a hónap a nagynevű vendégek hónapja, ugyanis Bajnai Gordon és Ókovács Szilveszter is erre jár.
 
Június
 
Kisebb lavinát indít el a városban Kis szombathelyi rasszizmus című írásunk, amely a Jobbiknak az Óperint utcai tömbfelújítással kapcsolatos kommunikációját elemzi. Aztán helyszíni szemlét is végzünk. Az Őrségben egy erdei út kapcsán csapnak össze az érvek és indulatok. Árad a Duna, Szombathelyiek is dolgoznak a győri gátaknál. Kissé kellemetlenül érezzük magunkat az MMIK-ban egy múltidéző találkozón. Több százan csatlakoznak a Szent Márton ereklyéje menetéhez. A hónap második felében kiemelt figyelmet kap a kultúra: kiderül, 800 millió forintért megújul a sportház, megünnepeljük James Joyce-ot majd Weöres Sándort. Mi több, erre jár a Buena Vista és újra látogatható a kőszegi vár.
 
Július
 
Elindul a Fő téren a karneváli vízóra, a város kap kis reklámot az m1 televíziótól. Munkatársaink nyári kirajzást tartanak. Ott vagyunk a budapesti melegfelvonuláson, Ausztriában a Dráva mentén, az Alterába Fesztiválon, a horvát tengerparton és egy balatoni vitorlásversenyen. Nagyon pozitívak vagyunk, amikor  elmesélünk négy nyugat-dunántúli betegtörténetet.  A hónap végén iszonyú meleg van, és elindulnak az Iseumi Szabadtéri Játékok. Utánanézünk a parkerdei lakópark ügyének, az üres fizető parkolóknak és a felsoroljuk a város leépülésének a helyszíneit.
 
Augusztus
 
Egy kreatív ötlet nyomán újraindul Szombathelyen a 30Y buszjárat, hogy aztán később egy kampányízű kiállításnak is otthont adjon. Ismét kirajzunk. Ott vagyunk a kecskeméti repülőnapon, aztán Ausztria egyik legszebb városában, a Picture on fesztiválon, a zamárdi Nagyon Zene fesztiválon , a budapesti Skorpió-koncerten és Roger Waters szuperprodukcióján.  Szombathelyen bezár az utolsó dvd-köncsönző. Jánosháza város lesz, Szombathelyen Junior Vízilabda Világbajnokság és történelmi karnevál zajlik. Ez utóbbiról elmondjuk a véleményünket. Bejelentik, hogy 9,6 milliárdért új stadion épül Szombathelyen.
 
Szeptember
 
Nem irigyeljük a paragváris gyereket, amikor tanévet nyitnak az illetékesek. A szocialisták szerint majdnem politikai szélhámosság a szombathelyi stadion, a Fidesz szerint csak a szőlő savanyú. Mi is elmondjuk a véleményünket erről. Kőszegen bezár az egyik legnagyobb foglalkoztató, Csöngén ellopják és összetörik a Weöres Sándor-szobrot. Celldömölkön lecsap a TEK. Zavarok vannak a szombathelyi Aranyhíd intézményben,  elmossa az eső Bacchus kertjét. Alföldi Róbert a szombathelyi színházban jár, és bejelentik a pápalátogatást. A hónap végén robban a közéleti bomba: a szocialisták egy videót tesznek közre, melyen állítólag Lazáry Viktor kokainozik. Az alapból maszatos ügy időközben még maszatosabb lesz. Maszatos a vád, hiszen a videó önmagában semmit sem bizonyít, és maszatos a védekezés is. Lazáry ugyanis – országos derültség közepette - csak a helyi kórházban pisil, ahelyett egy elmenne egy bécsi független laborba, és másnap szénné perelné a szocialistákat. Persze csak az történik, ami a Magyarországon történni szokott.
 
Október
 
A NAV adataiból kiderül, Vas megyében a munkahelyén legtöbbet egy 36 éves férfi keres: évi 300 millió forintot. A Google kamerás embere a szombathelyi belvárosban fényképezik. A katolikus kultúrát ünneplik Szombathelyen. Az aluljárót tisztítják, de csak a próbáig jutnak. Telt ház van a Hollywood Classics előadásain, csakúgy mint a velemi gesztenyeünnepen. Sikkasztás miatt elítélik a vaskeresztesi MAM korábbi főkönyvelőjét. Napi politika keveredik az október 23-i ünnepségbe, átadják a megújult szombathelyi parkerdőt. A szocialisták először bemutatják a képviselő-jelöltjeiket, majd újabb ultimátumot adnak drogügyben, de egyik bejelentés sem okoz túlzott izgalmakat. Lerakják a már félig elkészült kórházi tömb alapkövét.
 
November
 
Elmondjuk, hogy szerintünk mit nem csinált rosszul Szombathely, és kiderül hogy az egész megyében mindösszesen 91 lakást építettek az idén. Zavarok vannak a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél, népi falvédőket csodálunk meg a református templomban. Politikai vita Czeglédy Csaba főállásai körül. Szombathelyen is lecsap a TEK. Beszélő térfigyelő kamerákra bukkanunk. Presser Gábor a sportházban ad koncertet, a rendőrség nem tudja értelmezni a szervezett alvilág fogalmát. A közgyűlés úgy dönt, eladják a belváros egyik legszebb épületét, a Művészetek Házát. Élénk érdeklődést vált ki a Concorde Értékpapír elnökével készült interjúnk. Mérei Tamás 2019-ig újabb bizalmat kap posztjára, a sportház 50. születésnapját ünnepli. A MÁV Vasjárműben nem adnak fizetést, a Vas megyei középiskolák mérsékelt sikerrel szerepelnek a HVG toplistáin. Átadják a 86-os út Körmend-Egyházasrádóc új szakaszát.
 
December
 
Az országos sajtó is átveszi a hírünk, mely szerint festékkel leöntötték a szombathelyi Weöres Sándor-szobrot. Mikulás napon vért ad a szombathelyi média, elemezzük a helyi politikát. Valamiért kipakolják a belvárosi fantomszálloda bútorait, Ákos teltházas koncertet ad a sportházban, ahol később nagyon sok embert éleszt újra a polgármester. Vépnél felüljárót hoz a Jézuska.